Új kilátót adtak át a Tisza-tavon - Egy madárról kapta a nevét

Turi Dániel
Meseszerű kilátót adtak át a Tisza-tavon, ami csak vízi járművel közelíthető meg, a nevét pedig a környéken fészkelő különleges madarakról kapta.

A napokban újabb kilátóval bővült a Tisza-tó, aminek a nevét ráadásul az emberek szavazataira bízták. A tó immár három ilyen kilátóval rendelkezik, ám a most átadott nemcsak a nevében különbözik az előzőktől. A Tiszafüredhez közeli kilátó a Poroszlói-medencében helyezkedik el, de még így is megközelítőleg egy órát kell evezniük azoknak, akik szeretnék megtekinteni. Érdemes Tiszafüredről elindulni a Szabics kikötőtől és onnan valójában csak fel kell ülni a Tisza sodrásának és dél felé evezni. Érdemes azonban óvatosnak lenni, mert a sok tuskón fennakadhat a csónak. Az építményt egyébként is csak vízi úton lehet megközelíteni, csónakkal, vagy motorcsónakkal, de ott is érdemes körültekintőnek lenni, mert a som könnyen rátekeredheti a propellerekre. Talán épp ez volt az építésénél is az egyik legnagyobb nehézség,hiszen csak ilyen módon lehetett odaszállítani a szükséges, hat és féltonnányi faanyagot.

A kilenc méter magas, kétszintes kilátóból a környékről tökéletesen belátható a Borzanat, a Lapos-morotva és a Poroszlói-medence. 

A várhatóan hamarosan turistacsalogató építményt azonban nem nevezték el előre, egy szavazáson döntöttek úgy az emberek, hogy a Küszvágó csér nevet kapja, ami egy közelben is fészkelő madárfaj neve – írja az ilovetiszato.hu.

Közzétette: Aktív Magyarország – 2022. június 20., hétfő

 

Egyébként a tó két másik kilátója is madarakról, a bölömbikáról és a fattyúszerkőről kapták a nevüket. És ha már így alakult az építmény kialakításánál természetesen figyeltek arra is, hogy a környéken található madaraknak megfelelő fészkelési és költési lehetőségeik legyenek. Mindebben egyébként a Hortobágyi Nemzeti Park is segíti a helyiek munkáját, így biztosítva, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a fiókáknak.

A Küszvágó csér kilátót, akárcsak az előző kettőt, szintén Komáromi Tas tervezte, aki most is egy olyan építményt álmodott meg, ami egyszerre illeszkedik a tájba, nem kelt feltűnést, mégis megfelel a modern építészeti elvárásoknak is, szellős és könnyen körbejárható. A környéken kihelyezett fészeklapokon egyébként épp a napokban keltek ki a névadó madarak fiókái, így különösen időszerű volt, hogy épp most adták át a kilátót.

 

(Címlapkép: Aktív Magyarország Facebook)