Világ 2020. október 27.

Elindult a thaiföldi hosszú távú vízum - íme a feltételek

Fatima Világ 2020. október 27.
Mint korábban a Startlap is megírta, Thaiföld szeretettel várja azokat a turistákat, akik hosszabb távon szeretnének ott tartózkodni, nekik egy kedvező vízummal kedveskednek - ez azonban nem jár csak úgy bárkinek.

Thaiföld csak mintegy 3500 koronavírus okozta fertőzésről és 59 halálesetről számolt be, mondhatni, viszonylag sértetlenül megúszta a pandémiát, a kormány pedig igyekszik így tartani a dolgokat. Thaiföld határai március óta tartanak zárva a nemzetközi látogatók túlnyomó többsége előtt, de mivel GDP-jének több mint 20% -a az idegenforgalomból származik, ez jókora negatív hatással volt gazdaságára – írja a Lonely Planet. Ennek az ágazatnak az elindítása érdekében szeptember közepén a thaiföldi kormány bejelentette: ismét engedélyezi a külföldi turisták belépését az országba.

Vízum és karantén

A belépés az új Special Tourist Visával (STV) lehetséges, ez októberben indult, ám szigorú feltételekhez kötik. A vízumot kapóknak charter járatokon kell indulniuk – vagyis a turisták csak bizonyos úti célokról érkezhetnek. A vízummal kapcsolatos információs oldal szerint az alacsony kockázatú országokból érkezőket engedik be, a finnországi és a szingapúri thai nagykövetség oldalán már kiírták az utasításokat a vízum igényléséhez, néhány járat Kínából pedig már meg is érkezett.

Elég egyszerű üzlet: a potenciális turisták előre kérik a vízumot, és ha jóváhagyják azt, akkor útra kelhetnek. Érkezésük után 14 napig karanténban kell lenniük, ezt követően szabadon felfedezhetik az országot. Ám ez nem ilyen egyszerű. A Bangkok Post egy meglehetősen félelmetes folyamatábrát készített, ami megpróbálja elmagyarázni az érintett lépéseket. Ide tartozik egy harmadik fél szolgáltatásainak bérlése a vízum kérelmezéséhez, előre történő fizetés egy bangkoki privát vagy bérelt közvetlen járatért, karanténba helyezés egy állam által jóváhagyott létesítményben, minden későbbi szállás lefoglalása, igazolás az egészségbiztosításról – legalább 100 000 USD-os -, valamint sokféle dokumentum megléte, ami magában foglalja a bűnügyi háttérellenőrzést.

Egészségügyi ellenőrzés a Thaiföldi Suvarnabhumi reptéren (Pornprom Satrabhaya / Bangkok Post)

Aki hajlandó vagy képes megugrani ezeket a feltételeket, annak az STV 90 napos tartózkodást biztosít, ez kétszer meghosszabbítható, így összesen 270 nap – közel kilenc hónap – tartózkodást biztosít az országban. A bangkoki karantén után a turisták szabadon felfedezhetik Thaiföld más részeit, de a kormány jelezte, hogy útjukat egy alkalmazás vagy karszalag figyelemmel kísérheti. Ha jól mennek a dolgok, a kormány szerint ez a jövőben növeli a turisták számát.

Keresés az oldalon