Itt a legnépszerűbb termálfürdős települések rangsora

Fatima
2019-hez képest még mindig nagyok az elmaradások, ám 2021-ben több termálfürdős település is növelni tudta a vendégéjszakák számát 2020-hoz képest.

A pandémia első éve, 2020 hatalmas mélyütés volt sok mással együtt a fürdőknek is: hónapokig voltak zárva, amikor végre megnyitottak, akkor is főleg a belföldi turistákra számíthattak az érvényben lévő utazási korlátozások miatt. 2021 második felében azonban kezdett magára találni a turizmus, és az ünnepi időszak is szép számokat hozott – persze még vannak elmaradások, főleg a külföldi forgalom tekintetében. A TermálOnline a KSH adatai mentén, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakaszám alapján rangsorolta a termálfürdős településeket. 

Éledező turizmus

A teljes vendégforgalommal számolva a lista első hat helyén nincs változás 2020-hoz képest: Budapestet tavaly is Hajdúszoboszló és Hévíz követte a listán 500 ezer körüli éjszakaszámmal, Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár követi a sort. A lista végén akadtak elmozdulások: Szeged megelőzte Miskolcot és Gyulát, Debrecen pedig Egert. Ha csak a belföldi vendégéjszakákat nézzük, Budapest még így is az élmezőnyben van a 2021-es 800 ezret is meghaladó vendégéjszakájával. Utána jócskán lemaradt Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz. Szeged az egykori kilencedikről a hetedikre lépett, Bükfürdő megelőzte Egert, Debrecen pedig Nyíregyházát. A külföldi vendégek hiánya érezhető, ám akik jöttek, Budapesten vagy Hévízen töltötték az idejüket. Sárvárnak is jó éve volt, ugyanis ötödik helyről a harmadikra lépett.

Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A portál arra is rávilágít, hogy döntően a külföldi vendégforgalom drámai visszaesése húzza le az adatokat, viszont a belföldi turizmus jobb képet mutat:Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz például a járvány előtti adatok közel 70%-kát elérte. A külföldi turizmus tekintetében viszont nagyon messze járunk a 2019-es számoktól. 

Teljes vendégforgalom alapján a legnépszerűbb termálfürdős települések rangsora: Budapest, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros, Bük, Sárvár, Szeged, Miskolc, Gyula, Debrecen, Eger.

Belföldi vendégforgalom alapján a legnépszerűbb termálfürdős települések rangsora: Budapest, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Hévíz, Miskolc, Gyula, Szeged, Bük, Eger, Sárvár, Debrecen.

Külföldi vendégforgalom alapján a legnépszerűbb termálfürdős települések rangsora: Budapest, Hévíz, Sárvár, Bük, Hajdúszoboszló, Szeged, Debrecen, Zalakaros, Mosonmagyaróvár, Hegykő, Miskolc.