7 hazai teljesítménytúra, amire érdemes lesz elmenni 2023-ban

Pitz Dániel
Egyre népszerűbbek a teljesítménytúrák, amik közül egész évben válogathatnak a természetjárók. Összegyűjtöttünk most néhány idei túrát, amit szerintünk nem érdemes kihagyni, akkor sem, ha még kezdő vagy!

A túrázás egy viszonylag egyszerű sport, amit az év 365 napján űzhetünk, és átlagos erőnléttel is nagyszerű útvonalak közül lehet választani. Nem kell más hozzá, mint egy jó túrabakancs, kényelmes ruha és egy mobiltelefon vagy GPS készülék, amire előre letöltjük a térképünket.

Persze fontos, hogy mindenki a számára ideális túrát válassza ki, azaz vegye figyelembe a túra hosszát, terepviszonyait és a szintkülönbséget.

Figyelni kell arra, hogy valóban megfelelően készüljünk fel az útra, azaz tényleg alkalmas ruházatban induljunk el és legyen elég folyadék is nálunk.

A túrázás mellett annyi érv szól, hogy azt egy hosszabb írásban lehetne csak felsorolni, de ilyen például a mentális egészségre kifejtett pozitív hatás, az immunrendszer erősítése vagy a káros koleszterin csökkentése és a jó koleszterinszint növelése.

Egy férfi és egy nő túrázik a hegyekben
Fotó: Getty Images

Miben más egy teljesítménytúra?

A teljesítménytúrák mellett is számos pozitív érv szól. De kezdjük először azzal, hogy a teljesítmény szó ellenére nem számít, hogy mennyi idő alatt teszed meg a távot. A lényeg, hogy a saját tempódban haladva, kényelmesen menj végig a kijelölt távon.

Vannak persze előre megadott szintidők, de ezek olyan nagy időintervallumot ölelnek fel, hogy kényelmes tempóban teljesíteni tudják a kezdők is.

Fontos, hogy a szervezők által meghatározott időintervallumon belül indulj el, ugyanis csak ebben az esetben tudják garantálni, hogy az út során segítenek a tájékozódásodban.

Mára szinte minden túrán van nevezési díj, viszont ezért cserébe több szervező segít a tájékozódásban, sőt, sok esetben teát és szendvicseket is felszolgálnak az út során vagy a túra végén.

Azoknak is jó választás a teljesítménytúra, akik félnek egyedül nekivágni egy hosszabb terepnek, és nincs olyan társuk, akivel együtt barangolhatnának a természetben. Ezeken az eseményeken sosem leszel egyedül, sőt még új barátokat is szerezhetsz. De egy-egy ilyen túrán annyira sokan sincsenek, így ha élvezni szeretnéd a természet csendjét, akkor le tudsz maradni a többi túrázótól.

A mostani válogatásban olyan túrákat szedtünk össze, amit akár kezdőknek is ajánlunk. De érdemes végigböngészni a tapasztaltabb természetjáróknak is, hiszen a legtöbb eseményen több távot is hirdetnek.

Török kori emlékek Budapesten

A török uralom idejéről Budapest is számtalan építészeti emléket őriz. Ezek többségén szerencsére már végeztek állagmegóvási munkálatokat, viszont nem feltétlen ismerjük őket annyira, mint a legnevezetesebb műemlékeinket.

A március 19-i teljesítménytúra egy tökéletes lehetőség arra, hogy felfedezzük a történelemnek ezen szegletét. A túra érinti Gül Baba türbéjét, Abdurrahmán pasa síremlékét, a Logodi utcában található török sírokat és Szokoli Musztafa emléktábláját is.

Gül Baba, a Rózsák atyjaként is tisztelt bektasi dervis türbéjét (nyughelyét) körülvevő megújult díszpark és kulturális központ épületének részlete a főváros II. kerületében, a Türbe tér 1-ben.
Gül Baba türbéje (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A 10,7 kilométeres túrát nagyjából három óra alatt lehet megtenni. Bátran ajánljuk kezdőknek is, mivel a szintkülönbség mindössze 162 méter.

 • Időpont: 2023. március 19.
 • Jelentkezés: a Területi Honvédelmi Klub űrlapján, 1000 forint részvételi díj helyszíni megfizetésével
 • Táv: kb. 11 km
 • Indulópont: Budapest, Katonai Amfiteátrum

Dél-Börzsönyi kilátások

A Dunakanyar kétségtelenül az ország egyik legszebb helye. A környező hegyekről lélegzetelállító panoráma nyílik a kanyargó Dunára és a környékbeli kis településekre. Nem véletlenül kap fontos szerepet a kilátás ezen a börzsönyi teljesítménytúrán. Viszont az emelkedők miatt olyanoknak ajánljuk, akik nem riadnak meg attól, hogy a hegyre felfelé vezető utat kitartóan megmásszák.

A legrövidebb távon is majdnem 600 méteres szintkülönbséget kell legyűrni, de ez a szám a 40 kilométeres távon már 1450 méter.

Igaz, a látvány mindenért kárpótolni fog – különösen, amit a Julianus-kilátóból láthatunk, hiszen annak 360 fokos teraszáról szép időben a Csóványost és a Szentendrei-szigetet is belátni.

A Dunakanyar a Nagymaros feletti hegyen lévő Julianus kilátóból
A Dunakanyar a Nagymaros feletti hegyen lévő Julianus kilátóból (Fotó: MTI/Beliczay László)

Bónusz tippként javasoljuk: a túra után érdemes kimenni a zebegényi Duna-partra és megkóstolni a töltött sonkás-medvehagymás lángost.

 • Időpont: 2023. március 25.
 • Jelentkezés: a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület oldalán
 • Távok: 10, 20, 30, 40 km
 • Indulópont: Zebegény, Szőnyi tábor

Gerecse 50 túrák

A Tatabányáról induló túra népszerűségét mutatja, hogy a 2023-as eseményre már február elejéig több, mint 2023 túrázó küldte be a nevezését. A Gerecse 50 eseményt 1982 óta minden évben, április harmadik szombatján rendezik meg, ami az ikonikus Turul-szobor mellett Tardos, Héreg és Vértestolna településeket is érinti.

Az 50 és a 30 kilométeres túrák már szombat reggel 6 és 8 óra között elindulnak, míg a 20 és 10 kilométeres távon 9 és 11 óra között lehet elindulni. A rajt és egyben a cél helyszíne Tatabányán a Megyeháza téren található túraközpont lesz.

A nevezési díjért cserébe korlátlan ivóvízvételi lehetőséget biztosítanak Tardoson és Héregen. Ezen felül a rajtnál egy frissítőcsomagot kap minden túrázó. Akik a 40 és 50 kilométeres távnak vágnak neki, még Vértestolna határánál is falatozhatnak a zsíroskenyeres pontnál.

A legalacsonyabb szintkülönbség a 10 kilométeres távnál van, ami 390 méter, míg az 50 kilométeres vonalon ez 1555 méter.

 • Időpont: 2023. április 15.
 • Jelentkezés: a Gerecse50 oldalon
 • Távok: 10, 20, 30, 50 km
 • Indulópont: Tatabánya, Szent Borbála tér

Mecsek túrák

Baranyába nem csak Pécs és a Villányi-borvidék miatt ellátogatni, hanem a sokszor mesébe illő Mecsek miatt is. Ezen a túrán elsősorban a keleti oldalt ismerhetjük meg a három túra egyikén, de ha időnk engedi, akkor mindenképp szánjunk egy napot a nyugati oldal felfedezésére is.

A májusi eseményen az igazán bátrak az 50 kilométeres útvonalon olyan helyekre juthatnak el, mint a Rékavár, a Máré-vára vagy a sokak által csak „magyar Svájcként” emlegetett Óbánya, ami önmagában is megérne egy egész napot.

A drónnal készült felvételen a Mecsekben lévő Márévár Magyaregregy közelében
A Mecsekben lévő Márévár (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Még a kezdők számára is izgalmas lehet a 15 kilométeres táv, melynek keretében megmászhatjuk a Mecsek legmagasabb hegyét, a Zengőt, ahol a 7 emeletes kilátó vár minket.

Csillebérci tekergés éjjel

Aki volt már éjszakai túrán, tudja, hogy sosem fogja felejteni az ott szerzett élményeket. A budapesti hegyekben megrendezett túra egy tökéletes lehetőség azoknak is, akik nem szoktak rendszeresen sportolni, de kipróbálnák ezt a műfajt is.

Más eseményekhez képest rövidebb távokat hirdettek meg, tehát választhatjuk az 5 kilométeres túrát is, aminek szintkülönbsége is csak 158 méter.

A szervezők minden túrázót arra kérnek, hogy zseblámpával érkezzenek.

Eger Csillaga – 15 / 25 / 55

Az Eger Csillaga a Bükkben megrendezendő teljesítménytúra, ami közel két évtizedes múltra tekint vissza. A túra útvonalait úgy választották meg, hogy a környék legszebb kilátóhelyeit, természeti szépségeit magában foglalva panoráma-útvonalon haladjanak a résztvevők.

Már a legrövidebb, 15 kilométeres túrán is gyönyörű tájakon sétálhatunk végig, ráadásul a hatórás szintidő alatt mindössze 600 méter szintkülönbséget kell megtenni, ami még a kezdő sportolók számára is egy nagyon baráti ajánlat.  Akik végig járják valamelyik túraútvonalat, azokat a szervezők a célban hideg és melegitallal, valamint zsíroskenyérrel várják.

 • Időpont: 2023. szeptember 9.
 • Jelentkezés: a teljesítménytúra hivatalos oldalán
 • Távok: 15, 25, 55 km
 • Indulópont: Felsőtárkány, Kárpát Túraközpont

Kékes – Klarissza útja

Az ország legmagasabb pontjánál, a Mátrában kirándulni mindig remek döntés. Az októberi teljesítménytúra során ráadásul már az ősz színeiben pompázó panoráma vár minket.

Igaz, itt minden esetben jelentős szintkülönbséget kell teljesíteni. A legrövidebb, 13 kilométeres túrán 712 métert a különbség, míg az 50 kilométeres túrán 2708 méter. A szervezők viszont bőven hagytak időt ezek megtételére. A legrövidebb távon 5, a leghosszabbon pedig már 12 óra van a teljesítésre. A szervezők segítségül édességet és gyümölcsöt is biztosítanak majd a túra során.

Tájkép a Kékestető kilátójából.
Panoráma a Kékestető kilátójából (Fotó: Getty Images)
 • Időpont: 2023. október 21.
 • Jelentkezés: májustól a Területi Honvédelmi Klub űrlapján, 1500 forint részvételi díj megfizetésével
 • Távok: 13, 21, 35 km
 • Indulópont: Mátraháza, parkoló