Világ 2020. január 11.

Télből a nyárba - megfizethető egzotikus úti célok

Balázs Világ 2020. január 11.
Ha unjuk már a hideget és legszívesebben valami harminc fok körüli hőmérsékleten pihennénk ki a kezdődő új év fáradalmait, semmi akadálya, van rá lehetőség, hisz bolygónk másik féltekén épp most indul be a tengerparti szezon, amennyiben bírjuk pénztárcával.

Ebben az esetben persze nem is feltétlenül a dolog nyaralás része lesz az, ami komoly anyagi kihívásokkal jár, hanem sokkal inkább az oda-vissza út, ami a távolság okán minden esetben meglehetősen borsosnak ígérkezik és ezen olyan nagyon sokat nem is tudunk változtatni, ha csak nem rendelkezünk az univerzum összes idejével és nem vágunk neki valami közepesen lerúgott furgonnal a világnak.

Ha földrajzilag kellene meghatározni, hogy merre menjünk, amennyiben egy kis napfényre áhítozunk, akkor javallott Latin-Amerika, Afrika, Dél-Kelet Ázsia és Ausztrália, illetve az óceániai szigetvilág környékén tapogatózni,

de ha nem akarunk a Föld másik végére menni, akkor a Kanári-szigetek sem egy túl rossz választás, bár arrafelé ilyenkor még ritkaság számba megy a 30 fok, de a stabil 20 pluszos időjárás már ott is sztenderd januárban.

Luangprabang (Laosz)

 

Ez a város Laosz legnépesebb lakott települése és simán el lehet tölteni itt egy hetet még úgy is, hogy közel s távol nem találni tengerpartot. Persze a strandmániásoknak sem kell egyből letörniük, ugyanis a korábban csak a háborúellenes dalocskából ismert Luangprabang-en folyik keresztül a Mekong, szóval ha mindenképp meg akarunk mártózni valamiben, akkor arra az is jó.

Luangprabang
Luangprabang (Forrás: isTock)

Azonban hozzá kell tenni, hogy a helyi népek meglehetősen konzervatívak a mindenféle pucérkodások tekintetében, úgyhogy ne vigyük túlzásba a dolgot, meg hát a Mekong nem is a világ legtisztább folyóinak egyike, viszont a partján remekül lehet ejtőzni.

Hogyan jutok el oda?

Repjegyek Luang Prabangba

Hirdetés

 

A város és környéke tele van látnivalóval, beszéljünk akár a szentélyként használt Pak Ou barlangokról, vagy a csodás Kuang Si vízesésről.

Itt a víz kristálytiszta, így elvileg semmi akadálya nincs a fürdésnek, viszont nagyon körültekintően járjunk el, ugyanis a terület egy részét az itteniek szent helyként tisztelik és nem lesznek boldogok, ha pont oda ugrunk egy fejest.

Aggódni nem kell, minden rendesen ki van táblázva, csak oda kell figyelni.

Szállások Luang Prabangban

Hirdetés

 

Boracay (Fülöp-szigetek)

 

Nyilván nem hagyjuk itt Ázsiát tengerpart nélkül, szóval már indulhatunk is a Fülöp-szigetekre, ahol épp a január a legideálisabb időszak a turistáskodáshoz. A hőség nem gatyarohasztó, viszont abszolút strandkompatibilis és ezen a keskeny, vékony szigeten valójában nem is igazán lehet nagyon mást csinálni, mint ingázni a vízpart és a szállás között, talán esetleg közbeiktatva valami éttermet vagy kocsmaszerűséget.

Hogyan jutok el oda?

Repülőjegyek Boracaybe

Hirdetés

 

Ennek megfelelően kb. lépni is alig lehet a szigeten a hotelektől, melyek még csak nem is vészesen drágák, két fő/éj olyan 15-20 ezer forintból már három-négy csillagon is kijön, ami a balatoni árak fényében már-már csábító olcsóságnak tűnhet.

Boracay
Boracay (Forrás: iStock)

Ha pedig nem akarjuk, hogy csak a mindenféle vízsportok, kocsmatúrák és tengerparti fetrengések töltsék ki a nyaralásunkat, akkor érdemes szigetet váltani, amit szerencsére pillanatokon belül meg lehet tenni, relatív olcsón és a szomszédos Panay szigetére átugrani, ahol akár egy dzsungeltúrán is részt vehetünk.

Szállások Boracay-on

Hirdetés

 

Guanacaste tartomány (Costa Rica)

 

A Karib-tenger környékét már ajánlottuk nektek, most annyi különbséget teszünk, hogy a szokásos szigetvilág helyett inkább elmozdulunk a szárazföld felé. Általában Costa Ricát az extrém sportok Mekkájaként szokták emlegetni, de ebben az esetben szó sincs semmi ilyesmiről. Ha valóban raftingolni szándékozunk, meg drótkötélpályán száguldozni, akkor érdemes az ország fővárosa, San Juan környékén szerencsét próbálni.

Hogyan jutok el oda?

Repülőjegyek Costa Ricára

Hirdetés

 

Guanacasta
A guanacastei Santa Rosa Nemzeti Park (Forrás: iStock)

Ha viszont néhány fokkal nyugisabb, csendesebb kikapcsolódásra vágynánk, akkor Guanacaste lesz a mi helyünk. Itt olyan egykori halász falvakat találhatunk, melyek megérezve a változó idők szeleit mára már szinte kizárólag a tengerparti üdültetéssel foglalkoznak.

Még jobb, hogy emellett felfedezhetjük a környékbeli nemzeti park komplexumot, melyet 1999-ben nyilvánítottak a világörökség részének. Az egyetlen hátulütője a dolognak annyi, hogy Guanacasteban nyaralni semennyire sem olcsó. Nagyon nem.

Szállások Guanacaste-ban

Hirdetés

 

Lima (Peru)

 

Ugyan az Andokban húzódó inka romok látogatásához még elég esős az idő ilyenkor, de ez semennyire nem érinti az ország tengerparti régióját, ahol viszont januárban tombol csak igazán a nyár.

Persze ha nincs a hegyekben kimondottan ítéletidő, azért érdemes Cuzconak, az egykori Inka Birodalom központjának is adni egy esélyt, de ne felejtsünk el esőkabátot vinni magunkkal, ha ilyesmire készülünk.

Lima
Lima (Forrás: iStock)

Egyébként meg strandoljunk, mindenképp járjuk be a Lima történelmi belvárosát, illetve menjünk rá a perui gasztronómia különlegességeire. Érdemes megjegyezni, hogy a világ 50 legjobb étterméből kettő itt található.

Hogyan jutok el oda?

Repülőjegyek Limába

Hirdetés

 

Emellett van lehetőségünk bőven túrázni, vadakat lesni, valamint részt vehetünk a környékbeli fesztiválokon. Ezek közül épp januárban tartják a Lima alapításának emléket állító nagy kulturális dzsemborit, amit vétek volna kihagyni.

Szállások Limában

Hirdetés

 

Fokváros (Dél-afrikai Köztársaság)

 

Fokvárosban a január mindent biztosít számunkra, amiért érdemes elmenni egy nyaralásra. A vízisportoktól kezdve a sima hassüttetésen át a rendes túrázásokon és vadnéző szafarikon, valamint a borkóstolókon keresztül egészen a várnézésig. Igen, Dél-Afrikában annak idején, még a 17. században  a Holland Kelet-indiai Társaság volt szíves felhúzni egy erődöt a Jóreménység-fokánál, ami egyáltalán nincs messze Fokvárostól.

Hogyan jutok el oda?

Repülőjegyek Fokvárosba

Hirdetés

 

Fokváros
Fokváros, mögötte az Asztal-heggyel (Forrás: iStock)

De ha már itt tartunk, maga a földrajzi képződmény is látogatható és hát elég lélegzetelállító élmény nézni Afrika csücskéből a végtelen tengert.

Esetleg még bejárhatjuk a város fölé emelkedő, magyarul helytelenül Tábla-hegynek (valójában Asztal-hegy lenne) nevezett fennsíkot, vagy meglátogathatjuk a kontinens egyedülálló botanikus kertjét, a Kirstenbosch-t.

Szállások Fokvárosban

Hirdetés

Keresés az oldalon