Belföld 2021. július 26.

Sztrájkra készülnek a légi irányítók Ferihegyen

Startlap Utazás Belföld 2021. július 26.
Az egyik szakszervezetnek nem sikerült megegyeznie a légi irányításért felelős céggel, így kedden akár munkabeszüntetés is jöhet a magyar repülőtéren.

A magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet kevésnek tartja a 15 százalékos béremelést, ezért sztrájkot terveznek − értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a bérekkel kapcsolatos egyeztetések három esztendeje zajlanak a HungaroControl és három szakszervezet között. Kettővel megállapodás jött létre, viszont a Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezetével (CMLISZ) a bértárgyalások során nem sikerült megoldásra jutni, ezért akár már kedden felfüggeszthetik a munkát.

Miközben az európai kontinens számos szolgáltatója arra kényszerült a járvány miatt, hogy csökkentse a béreket, vagy elküldje a dolgozók egy részét, a Hungaro­Control évi ötszázalékos emelést kínált 2021 és 2023 között a munkatársainak. A Magyar Nemzet szerint a légi navigációs szakemberek havi fizetése jellemzően bruttó 1–2 millió forint között mozog, ami a juttatásokkal együtt ennél lényegesebben több lehet.

Keresés az oldalon