Világ 2020. december 18.

Szlovénia lett 2021 gasztronómiai központja

Fatima Világ 2020. december 18.
Szlovéniát a fenntartható életmód és az életminőség fejlesztésével kombinált gasztronómiai kínálata alapján a 2021-es gasztronómia európai régiójának címével tüntették ki.

A Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Idegenforgalmi Intézet (IGCAT) adta át Szlovéniának a díjat, miután a testület számára bizonyságot nyert, hogy az ország elegendő gasztronómiával kapcsolatos projektet és programot dolgoz ki a díj birtokában. A testület különböző területek szakértőit ​​tartalmazta, beleértve az idegenforgalmat, a kultúrát, a vendéglátást és a mezőgazdaságot. Támogatni fogják Szlovéniát annak biztosítása érdekében, hogy készen álljon vállalni a pályázatában felvázolt kihívásokat – írja a Lonely Planet.

Fotó: Pixabay

Szlovénia az egyetlen európai ország, amely összeköti az Alpokat, a Földközi-tengert, a szlovén Karsztot és a Pannon-síkságot. Az IGCAT szerint az ország kivételesen sokszínű tájai és természete színes kultúrával és gasztronómiával társul. Kulináris filozófiája a „kertből az asztalra” elven alapul – ez tükröződik a séfek és a helyi termelők szoros kapcsolatában, valamint a szlovén tájak és a hagyományos kulináris élmények közötti összefüggésekben.

Annak érdekében, hogy Szlovénia minden szinten elkötelezett legyen a zöld gasztronómia iránt, a Szlovén Idegenforgalmi Hivatal új „Szlovén Zöld Konyha” címet hirdet, amely a szlovén turizmus zöld rendszerének részévé válik. Ez a tanúsítási program azt jelképezi, hogy a szolgáltatók a fenntarthatóságot helyezik tevékenységük középpontjába. A Szlovén Idegenforgalmi Közösség nemrégiben pedig új weboldalt indított, amely a szlovéniai gasztronómia teljes történetét ismerteti. Külön fejezet foglalkozik az innovatív szakácsok butiksztorijaival, valamint a helyi termelőkkel és a kiváló minőségű alapanyagokkal.

Keresés az oldalon