Világ 2021. július 05.

Szlovákia szigorított a határon: itt az új ellenőrzési rendszer

Startlap Utazás Világ 2021. július 05.
A hétfőn életbe lépett új ellenőrzési rendszer három fokozattal rendelkezik, hetente döntenek arról, hogy melyik lesz érvényben. Jelenleg a szlovák határt átlépők többsége számíthat rendőri ellenőrzésre.

A szlovák kormány szerdai ülésén hagyták jóvá a javaslatot, miszerint július 5-től új ellenőrzési rendszert vezetnek be a határon. 

A rendszeren belül három fokozatot különböztetnek meg, ezek határozzák meg az országba érkező személyek ellenőrzésének intenzitását. Az adott hétre érvényes fokozatról a kormány hetente dönt – írja az Új Szó.

Az I. fokozat a zöld fázis, amikor a rendőrség csupán szúrópróbaszerűen ellenőrzi a határátkelőket.

Jelenleg a  II. fokozat érvényes, vagyis a narancssárga fázisban a szlovák határt átlépő személyek többségének ellenőrzésen kell átesnie. Az, hogy a rendőrök milyen idősávokban ellenőrzik a határokat, az az átkelők frekventáltságától függ. Egyes kisebb, kevésbé fontos határátkelők működését ideiglenesen fel is függeszthetik – olvasható a parameter.sk cikkében.

III. fokozat, vagyis a fekete fázisban mindenkinek ellenőrzésen kell átesnie, aki átlépi a szlovák határt. Ebben a fázisban a kormány teljesen visszaállítja a határellenőrzéseket, és megszabhatja, mely átkelőket lehet használni a határ átlépésére.

A teherforgalom résztvevői a II. és a III. fázisban is mentesülnek a határellenőrzés alól.

Ellenőrzésre lehet számítani a szlovák határon. Fotó: GERGELY BESENYEI / AFP

Beutazás Magyarországról és ingázók

A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt-, karantén kötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába az oltási igazolások és védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló, kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyalés az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással, ugyanakkor legkésőbb a határon regisztrálni szükséges ezen a linken. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők. További részletek itt.

A parameter.sk azt írja, a kormány szomszédos országokba ingázó beoltott személyek elé nem gördít semmi akadályt. Ugyanakkor jelentősen megnehezíti a nem beoltott ingázók helyzetét: nekik július 9-től hét napnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a Szlovákiába történő hazatéréskor ne kötelezzék őket házi karanténra.

Keresés az oldalon