Világ 2021. január 13.

Újabb szigorítások péntektől Ausztria határain

Startlap Utazás Világ 2021. január 13.
A budapesti Osztrák Nagykövetség honlapján jelentek meg az új szabályok.

2021. január 15. 00:00 órától ismét változik az osztrák-magyar határon a belépés rendje. A karácsony előtt bevezetett egészségügyi szabályokat most egy újabb szigorító intézkedéssel egészítették ki, melynek értelmében az Ausztriába való beutazás előtt mindenki számára kötelező lesz az elektronikus regisztráció.

A követség azt írja honlapján, hogy a regisztrációhoz szükséges linket a rendelet hatálybalépése után teszik közzé. 

A tájékoztató szerint a rendelet nem vonatkozik az ingázókra, az orvosi kezelés céljából beutazókra, átutazókra vagy azon személyekre, akik családi körben előre nem látható, halaszthatatlan, különösen méltányolandó okból utaznak be. Ezzel szemben a családi körben tervezhető események esetén nem lehet kivételt tenni a karanténkötelezettség alól – írják.

Nyilatkozni kell a karantén vállalásáról

A decemberben kihirdetett, továbbra is érvényben maradó egészségügyi szabályok szerint az Ausztriába való beutazás során minden beutazónak – beleértve a tizedik életévüket be nem töltött gyermekeket is – kötelező a tíznapos karantén, ami csak akkor rövidíthető le, ha valakinek az ötödik napon a SARS-CoV-2 molekulárbiológiai vagy a SARS-CoV-2 antigén tesztje negatív. A teszt költségeit az érintett személy viseli – tájékoztatnak a nagykövetség honlapján.

A beutazó személyeknek esküt helyettesítő módon, németül vagy angolul kell a karanténkötelezettség vállalásáról nyilatkozniuk. Kérik, hogy a nyomtatványt lehetőleg már a beutazáskor kitöltve vigyék magukkal az érintettek.

A karantén az Ausztriából való kiutazás céljából hamarabb befejezhető, ha biztosított, hogy a kiutazáskor a fertőzés kockázata a legnagyobb valószínűséggel minimális – írják.

ALEX HALADA / AFP

A fentiektől eltérően a beutazás egy 72 óránál nem régebbi, német vagy angol nyelvű orvosi igazolás (negatív PCR teszt vagy antigén teszt) birtokában lehetséges a humanitárius bevetésen résztvevő, szakmai vagy üzleti célból beutazó személyek részére, egészségügyi okokból történő beutazás esetén egy kisérő személy részére, bírósági vagy hatósági megjelenési kötelezettségüknek eleget tevő, beutazó személyek részére.

Teljes zárlat

Az osztrák kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat, mivel a parlament felsőháza (Bundesrat) nem szavazta meg a kormánykoalíció javaslatát a január 18-ai nyitásról. 

A Népszava arról ír, hogy a szigorú ellenőrzés miatt a határállomásokon már most is sokkal nehezebb átjutni. Ez főként az ausztriai magyar munkavállalók számára kellemetlen, akik autóikkal ki- és befelé kénytelenek elviselni a torlódást, ami több mint egyórás várakozást jelent. 

Keresés az oldalon