Belföld 2020. szeptember 15.

A kirándulók mennyországa: Szigetköz

Fatima Belföld 2020. szeptember 15.
Szigetköz a Győri-medence Duna és a Mosoni-Duna által határolt kistája, Magyarország legnagyobb szigete, melynek területe 375 négyzetkilométer. De mit lehet ott csinálni és miért hívják a Duna ajándékának?

A második kérdésre adnánk először választ: a Felső- és Alsó-Szigetközre osztott területet azért nevezik a Duna ajándékának, mert a síkságon szétterülő víz nem tudta hordalékát tovább görgetni és nagy részét lerakva szigeteket, zátonyokat épített. Közöttük sok ágra szétválva folyt tovább, az eredmény pedig egy szövevényes, változatos és titokzatos szigetvilág lett. Mi azonban tudunk még jó pár okot mondani, miért akkora ajándék ez a hely!

Túra Győrnél szárazon és vízen

Alsó-Szigetköz kincse az egykori Arrabona, ami Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül 1989-ben elnyerte a műemlékvédelmi Europa Nostra-díjat. Győr a turistáknak a román alapokon álló barokk bazilikától az eklektikus középületeken át a modern építészet kiváló alkotásaiig kínál látnivalót, a templomai, palotái, múzeumai, jellegzetes sarokerkélyei, a szűk közök sétára hívogatják a látogatót. A belvárosban a levegővel együtt szívjuk be a kultúrát,

érdemes tiszteletünket tenni a Bazilikában, a Püspökvárban,  az Esterházy-palotában, a Széchenyi téren, a Füles Bástyánál – az állatkert belvárosi terrárium háza -, de a város sétálóutcája, a Baross út is kihagyhatatlan.

És akkor még nem szóltunk az Audi Hungaria Látogatói Központról, ahol a gyárlátogatások alkalmával a motor- és járműgyártás folyamatába nyerhetünk bepillantást. Ám nem csak a szárazföld létezik, lévén a várost a folyóvizek mentén körbeöleli a természet. A pihenni, felüdülni vágyókat ide csalogatja a különleges összetételű gyógyvíz, amely kénhidrogénes összetételével nagy hasonlóságot mutat a hévízivel. A Rába Quelle Fürdő lehetőséget teremt az aktív pihenésre, gyógyulásra, vagy a vállalkozó szelleműek részt vehetnek egy izgalmas vízitúrázáson, aminek már a 20. század elején nagy hagyományai voltak. Napjainkban is lehet több helyen csónakot bérelni, illetve a Mosoni-Dunán túrázni.

A Széchenyi tér Győr belvárosában / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Szállások Győrben

Hirdetés

 

Győrben biciklire lehet pattanni és egy kis tekeréssel (12 kilométer) Dunaszegen köthetünk ki, a Mosoni-Duna egyik kanyarulatában. Műemlék jellegű Római katolikus templom, Falumúzeum, Millenniumi Emlékpark, Stabilmotor gyűjtemény és Kisvasúti emlékhely is található, innen újabb kerékpártúrával elérjük Véneket, ahol a védett Somos-erdőben egyedülálló növényritkaságokat lehet látni, míg a nagy horgászok a Szavai-csatornán várhatják a kapást Kisbajcson.

A győri Püspökerdő a Mosoni-Duna mentén / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Várból a csónakba

Áttérve Felső-Szigetközre, egy olyan városba érkezhetünk, ahol magával ragad minket a történelem. A több száz évet és sok-sok csatát megélt Mosonmagyaróvári vár az elmúlt években egy nagyobb ráncfelvarráson esett át. Ez ad otthont a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karának, de a földszinten interaktív kiállítócentrumot és a várudvaron pedig modern közösségi teret alakítottak ki. Miután bejártuk a várat, 5 perc sétával a Hansági Múzeumhoz érünk, ahol a néprajzi-helytörténeti kiállítások mellett római kori kelta sírkövek, valamint Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Croy-Dülmeni Izabella kriptája is megtekinthető. Innen csupán 10 perc gyalog a Flexum Termálfürdő, ahol megáztathatjuk fáradt tagjainkat. A legizgalmassabb rész azonban most jön.

 

 

Szállások Mosonmagyaróváron

Hirdetés

 

A 10-25 méter széles Mosoni-Duna lefelé haladva vadból egyre szelídebbé válik. Teljesen kezdőként ezért csakis profi vezetővel indulj neki, és érdemesebb inkább az alsóbb szakaszába bekapcsolódni. Például Halászitól, ahol egyébként füves pázsitos szabadstrand és tűzrakóhely is vár, de Mosonmagyaróvártól is jó ötlet indulni. A folyó sodrásának sebessége is sokat változik, helyenként igen gyors, máshol 3 km/órára lassul le. 

Kép: evezzvelem.hu

Máriakálnok ősi búcsújáró hely, a Szigetköz egyik legismertebb települése. A 2001-ben befejeződött folyórehabilitáció visszaadta a település eredeti sziget állapotát, így a 35 kilométer hosszú élővízen a vízitúrázók körbecsónakázhatják a települést. 

Mosonmagyaróvártól kicsit nem messze, nagyjából 20 perc autóútra található Hédervár, ahol megtekinthető a Khuen-Héderváry-kastély és a a Boldogasszony-kápolna mellett álló tekintélyes méretű kb. 700 éves Árpád-tölgy, amelyet a néphit ezerévesnek tart – sőt, az a monda járja, hogy még annak a kötőféknek nyoma is felfedezhető a törzsén, amellyel Árpád fejedelem annak idején a lovát „hozzákötötte”. Aki inkább a természetbe vágyik, annak a Mecsérnél lévő védett galériaerdőt javasoljuk a Duna mentén – itt egyébként elsőrendű horgászhelyek is vannak 65 féle halfajjal.

Keresés az oldalon