A legveszélyesebb helyszínek szelfizéshez - itt inkább ne tedd!

A lájkok, kommentek és a 15 perces népszerűség néha veszélyes tettekre készteti az embereket. Egy kutatás szerint 2011 októbere és 2017 novembere között többen haltak meg szelfizés miatt, mint cápatámadásban. Cikkünkben olyan európai desztinációkat gyűjtöttünk össze, amelyeken többen is életüket vesztették fotózkodás közben az elmúlt években. A helyszínek többsége önmagában is veszélyes, a magyarok egyik közkedvelt horvátországi úti célján épp néhány hete történt halálos baleset.

Be kell látnunk, a füzetbe firkált utazónaplók és a nyaralós fotóalbumok kora leáldozott. A Facebook 2011-ben végleg felbolygatta a világot, aztán teret nyert az Instagram, mostanra pedig annyi közösségi felület honol az interneten – no és az otthonunkban -, amennyit az X-Y generáció egy része nem is tud az irányítása alatt tartani.

Így nagyjából a 2015-ös évtől egyre feltűnőbbé vált a jelenség, hogy emberek szó szerint meghalnak azért, hogy lefotózzák magukat.

Oroszországban egy maroknyi szelfihez kapcsolódó halálesetet regisztráltak 2015-ben, két férfi például az Urál-hegységben vesztette életét, miközben egy kézigránát szegecsének kihúzása közben pózoltak egy fotóhoz – írja a BBC. 2015 júniusban egy egyetemista is meghalt, amikor egy moszkvai hídról lógva próbált szelfit készíteni, egy 17 éves fiú pedig lezuhant egy háztetőről, mert az Instagram-oldalára akart fotót csinálni.

A jelenség természetesen nem csupán Oroszországot érinti. Az indiai Journal of Family Medicine and Primary Care nevű szaklap 2019-ben azt közölte, hogy 2011 októbere és 2017 novembere között legalább 259 ember halt meg szelfizések közben szerte a világon, míg ugyanebben az időszakban csak 50 embert öltek meg cápák. Tehát körülbelül ötször többen vesztik életüket szelfik miatt, mint cápatámadásban – írja az rte.ie

Az életed és 15 perc hírnév

Magától értetődő a kérdés, hogy egyesek miért kockáztatják az életüket a „tökéletes szelfiért” . A hivatásos fotós, Lee Thompson szerint a bátorság állhat a háttérben. A fényképész akkor vált híressé, amikor a Rio de Janieróban található Megváltó Krisztus szobor tetején készített szelfit 2014 júniusában.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

EarthPix 🌎 Travel (@earthpix) által megosztott bejegyzés

 

„Az emberek látnak egy olyan képeket, mint az enyém, ahogy azt is, hogyan terjednek el ezek a fotók a világban. Ebben pedig felismerik a módját annak, hogy 15 percre híressé tegyék magukat” – mondta a BBC-nek. Mint Thompson hozzátette, a képet az utazási cégének, a Flash Packnak készítette reklámfogásként, továbbá engedélyt is kapott a fotózkodásra.

„Nem vagyok sorozatos szelfiző. A felvétel a vállalkozásom reklámozására készült. Ez volt az a kép, amiről tudtam, hogy meg kell csinálnom, mert az emberek szeretik a szelfiket” – mondta. Thompson azt is elismerte, hogy a terjedő szelfitrend „kezd kicsúszni a kezünkből”.

Hajlamosabbak nárcizmusra

De persze nem mindenki ért egyet azzal, hogy kifejezetten a bátorság állna a veszélyes trendek megvalósításának hátterében. Az Ohiói Állami Egyetem kutatása szerint a közösségi médiában közzétett képek érdekes történetet árulhatnak el a személyiségünkről.

A tanulmányhoz több száz tesztet végeztek, amelyekkel az emberek közösségi médiával kapcsolatos szokásait igyekezték felmérni. Az adatok alapján az derült ki, hogy azok, akik sok szelfit posztolnak, hajlamosak magasabb pontszámot elérni a nárcizmus és a pszichopátia vonásaiban is.

Jesse Fox vezető kutató szerint így sokak számára egy veszélyes szelfi már csak a lájkok és kommentek száma miatt is megéri.

„A lájkok a népszerűség mérésének egy számszerűsíthető módja, és manapság már nem elég, ha csak egy képet posztolunk magunkról, mert mindenki ezt teszi. Minél extrémebb, annál valószínűbb, hogy kitűnsz, és sok kedvelést és kommentet kapsz” – mondta.

Ezeken a helyszíneken csak óvatosan a szelfivel

Végül azokat az európai desztinációkat is összegyűjtöttük, ahol több halálos baleset is történt szelfizés miatt. Ezen helyszínek egy része önmagában is nagyon veszélyes a túlzsúfoltság, magasság és omlásveszély miatt. A magyarok egyik kedvelt úti célján, a horvátországi Plitvicén épp augusztus végén történt halálos baleset. Egy idős izraeli nő elhagyta a csoportját nézelődés közben, majd az elkerített területhez tévedt. A 73 éves asszony elvesztette az egyensúlyát, majd lezuhant egy lejtőn és a tóba esett. A rendőrség közleménye szerint a nő azonnal meghalt a helyszínen.

Spanyolország – Pamplona

Egy csomó turistával a háttérben valószínűleg közel sem olyan népszerű egy selfie, mint például egy medvével a háttérben. A falstaff.com szerint az elmúlt években így egyre gyakoribbá vált, hogy az Egyesült Államok nemzeti parkjainak látogatói medvéket és más vadon élő állatokat közelítettek meg.

Ehhez hasonló jelenségek megfigyelhetők Európában is.

Egy amerikai turista 2019-ben például kis híján meghalt, amikor megpróbált szelfit készíteni a spanyolországi Pamplonában a bikafuttatáson. Az utazó fényképet akart készíteni magáról, amikor egy bika megtámadta, az életét pedig csak egy kétórás sürgősségi műtétnek köszönhetően sikerült megmenteni. Pamplona városa egyébként később betiltotta a fényképek, videók és szelfik készítését a bikafuttatások során.

Norvégia – Trolltunga

A körülbelül 1100 méteres tengerszint feletti magasságban található Trolltunga Norvégia „három nagy”  szelfi helyszínének egyike. A látványos fjordok fölé magasodó sziklatömbnél – akárcsak a norvégiai Kjeragboltennél lévő szikánál és a Szószék-sziklánál – semmi nem védi az óvatlan szelfizőket attól, hogy lezuhanjanak.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Norway 🇳🇴 Norge Travel | Hotels | Food | Tips (@norwaytravelers) által megosztott bejegyzés

 

Az igazi veszélyt azonban a helyszínek népszerűsége okozza, hiszen előfordul, hogy emberek százai tolonganak a magasban, hogy elkészítsék a “kötelező” szelfit a közösségi oldalukra.

Nemrégiben egy fiatal ausztrál turista is emiatt zuhant a halálba a Trolltungánál. Bár az első jelentések szerint a lány szelfit készített, a családja később azt mondta, hogy megpróbált átjutni a többi fotózni vágyó emberen – írja a Wanderlust.

Görögország – Hajóroncs-öböl

A világ egyik legszebb tengerpartja sem úszhatja meg, hogy szereplejen a listán. A görögországi Hajóroncs-öblöt több ezer turista keresi fel évente. A strand hatalmas sziklái igazán népszerűek a fotózni vágyók körében, de a turisták egy része ezen a helyszínen is veszélyesen közel merészkednek a sziklák pereméhez.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vacations | Traveling | Hotels (@relyontraveling) által megosztott bejegyzés

 

2019 előtt két turista is meghalt szelfi készítés közben a Hajóroncs-öbölben. Mint írják, mindkét halálesetnél arról számoltak be a szemtanúk, hogy az áldozatok megbotlottak fotózkodás közben. A hajóroncshoz és a környékéhez utazást jelenleg korlátozták a földcsuszamlások miatt.

Portugália – Cabo da Roca

A portugáliai Cabo da Roca az európai szárazföld legnyugatibb pontja. Az impozáns tenger melletti szakasznál szintén nagyon oda kell figyelni fénykép készítés közben.

A Cabo da Rocán, Európa legnyugatibb pontján lévő világítótorony
Európa legnyugatibb pontján lévő világítótorony (Fotó: Blanchot Philippe / AFP)

2014 júniusában például egy lengyel házaspár halt meg a Cabo da Rocán, mivel a források szerint szerettek volna eljutni a sziklák széléhez egy családi szelfi elkészítésekor, így átmásztak az ott lévő biztonsági korláton. A pár két gyermeke szerencsére életben maradt.

Horvátország – Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Horvátország egyik legnépszerűbb látnivalója, a vízeséses paradicsomhoz évente több mint egymillióan látogatnak el. A helyszínt épp emiatt régóta túlzsúfoltnak tartják, a hatóságok és hírforrások közlése szerint évente egy haláleset történik a Plitvicei-tavaknál.

Vízesés a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban.
Vízesés a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban (Fotó: Jordan Banks / AFP)

Miután 2016-ban két ember pontosan ugyanazon a helyen esett le egy szikláról – mert szelfizni akartak – a horvát hatóságok intézkedtek, és óvatosságra kérték a turistákat. Hogy megakadályozták a további baleseteket, nem megfelelő lábbelivel már be sem lehet lépni a nemzeti parkba. A Plitvicei-tavaknál ennek ellenére azóta is több halálos baleset történt.