A Balatonnál egy egyhetes szállás akár egymillió forintnál is többe kerülhet

Diósi Szilvia
Az infláció a balatoni árakban is jelentősen érződik. Egyre drágábbak a büfék, a szállások, még egy családi fagyizás is közel 2000 forintba kerülhet.

A Fókusz stábja elutazott a magyarok kedvenc üdülőhelyére, hogy megbizonyosodjanak a drágulásról.

Balatonakarattyára mentek először, ahol a strandra felnőtt napijegyet 700 forintért, míg családi belépőt 1600-2000 forint körül  vehetnek odalátogatók, de július elején szinte minden balatoni strandon emelik a belépők árát: 700 helyett 1000 forintot kell majd fizetni, a diákjegy esetén pedig 400 helyett 500-at.

Fiatalok a Balatonnál.
Forrás: Getty Images

Az egyik büfés a strandon már arra panaszkodott a stábnak, hogy idén kétszer kellett árat emelnie, és még csak éppen, hogy elkezdődött a nyár.  

A palacsinta 300-ról 400 forintra drágult, a hekk 500-ról 600 forintra,

az üdítők átlagosan 15-20 százalékkal kerülnek többe, és még további emelés várható.

Balatonkenesén már 1200 forint egy belépő. Ahogy arra a riportban is hivatkoznak, a Pénzcentrum összevetése szerint a legtöbb strandra 1000 és 1200 forint között áron juthatunk be. A legdrágább a balatonfüredi Esterházy strand, ott 1700 forintért fürödhetünk, a tihanyi Plage 18 pedig 10 ezer forintba kerül.

A kenesei strandbüfékben is nőttek az árak, az alapanyagok és az energiaárak emelkedése miatt átlagosan 40 százalékkal. Egy gombóc fagyi itt 400 forint, de van, ahol 500-at is elkérnek.

A brutális növekedés miatt egyre többen érkeznek hűtőtáskával a strandra. Az egyik strandoló szerint olyan a helyzet, mint a 90-es években, “akkor volt divatos, hogy mindenki hozta magával a rántott húsos szendvicset, az előre becsomagolt elemózsiát, italokat, hasonlót.”

A Fókusz stábja utánaszámolt a költségeknek. Egy négytagú család belépőkkel és ebéddel együtt akár 30-35 ezer forintot is fizethet, összeadva pedig 200 ezer is lehet csak a strandolás a Balatonon egy hétig.

De a szálláshelyek ára is brutális. Az egyik internetes szálláskereső 13 olyan szállást kínál, amik augusztus közepén, hat éjszakára két felnőttnek és egy gyermeknek több, mint egymillió forintba kerülnek.

Tihanyban például 1 millió 118 ezer helyett most akciósan 795 forintért bérelhetnek szállást.

Az elképesztő összegek ellenére teltház van a Balatonnál, francia, orosz, angol, kínai és szlovák turistákkal is találkozni a magyarok mellett.

A legdrágább szállást Balatonszemesen találták, ezért az apartmanért 1 millió 800 ezer forintot kell fizetni két főre és egy gyerekre, hat éjszakáért.