Világ 2020. március 20.

Spanyolországban minden szálloda bezár

Startlap Utazás Világ 2020. március 20.
Legfeljebb egy hetet kaptak a kormányrendeletben foglaltak végrehajtására.

A spanyol kormány elrendelte az összes szálloda bezárását az országban az új típusú koronavírus okozta járvány miatt – idézték hírügynökségek a kabinet által kiadott rendeletet péntekre virradóra.

A hét végén bevezetett szükségállapottal összhangban szállodák, vendégházak, kempingek és másfajta szálláshelyek nem fogadhatnak turistákat.

A hatóságok legfeljebb egy hetet adtak nekik a bezárásra, mindössze a biztonsági és karbantartást végző személyzet maradhat.

Csak olyasfajta kereskedelmi szálláshelyekre nem vonatkozik az intézkedés, ahol huzamosabb ideig vagy állandó jelleggel tartózkodnak vendégek, de ott biztosítani kell számukra a megfelelő védelmet és elszigeteltséget.

Az intézkedés mintegy 12,5 ezer szállodát érint országszerte.

A madridi Gran hotel Colon az első spanyolországi szálloda, amely a új koronavírussal fertőzőtt betegek ellátására rendezkedett be (Gabriel BOUYS / AFP)

A világ negyedik, járvány által leginkább sújtott állama

Tavaly 343 millió volt a spanyol kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. A koronavírus miatt azonban az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant az idegenforgalom a világ negyedik, járvány által leginkább sújtott államában, amely Európában másodikként Olaszországot követi a fertőzésnek való kitettségben.

Az első beteget január 31-én azonosították, és csütörtök estére – nem egészen két hónap leforgása alatt – 18 ezerre nőtt a koronavírus fertőzöttjeinek száma. Több mint 830-an haltak bele a kórba.

Szükségállapotot vezettek be

Az országban szombaton vezettek be a lakosok szabad mozgását is korlátozó szükségállapotot 15 napra, de az intézkedés meghosszabbítható. Az állam egész területén felfüggesztették az oktatást az óvodától az egyetemig, minden sport- és kulturális rendezvény megtartását befagyasztották, továbbá elrendelték a vendéglátóhelyek bezárását is.

Spanyolország kedden zárta le a szárazföldi határait, megakadályozandó a koronavírus terjedését.

(MTI)

Keresés az oldalon