Élmény 2021. szeptember 15.

Saját sörtípussal tér vissza októberben a Nyitott Főzdék Napja

Fatima Élmény 2021. szeptember 15.
Eddig mintegy húsz magyar kisüzemi sörfőzde csatlakozott az október 2-án tartandó Nyitott Főzdék Napjához, amelyen tárt kapukkal várják majd a sörkedvelőket. Az eseménynek idén először kiemelt sörtípusa is lesz.

Budapestről és tíz megyéből jelezték már csatlakozási szándékukat a sörfőzdék az október 2-i Nyitott Főzdék Napjához. A programon egyszerre nyitják meg a kapuikat egy napra a magyar kisüzemi sörfőzdék a gasztronómiára és a sörkultúrára nyitott vendégek előtt. Az érdeklődők a sörkóstolás és vásárlás mellett az ingyenes programokon megismerhetik a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, a sörkészítés alapanyagait, technológiáit és a különböző sörtípusokat. 

A kiemelt sörtípus ezúttal a hidegkomlós láger, vagy hopláger lesz.

A stílus egyszerre utal a magyar sörforradalom kezdeteire, illetve a jelenlegi trendekre. A hidegkomlós láger sörök hamar népszerűséget hoztak azoknak a sörfőzdéknek, amelyek készíteni kezdték őket Magyarországon még a 2000-es évek végén. Az India Pale Lagernek is nevezett termékek olyan hagyományos alsóerjesztésű sörök, amelyeket főzés után, ún. hidegkomlózással, többnyire speciális aromakomlókkal ízesítenek. A termékek így egyszerre hordozzák a lágerekre jellemző, frisstítő jegyeket az újhullámos sörök intenzív, gyümölcsös komlóaromáival – írja a MárkaMonitor.

Sört csapolnak a csepeli Rizmajer Sörfőzdében a Nyitott Főzdék Napján 2020. október 10-én. Országszerte huszonhat kisüzemi sörfőzde összefogásával rendezték meg a Nyitott Főzdék Napját, amelynek során főzdelátogatások, sörkóstolók, közös sörfőzés, gasztronómiai bemutatók és számos egyéb program várta az érdeklődőket.
MTI/Illyés Tibor

A Nyitott Főzdék Napja programhelyszínein októberben külön jelölést kapnak majd a hoplágerek, annak érdekében, hogy minél több látogató ismerkedhessen meg ezzel a stílussal is. A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket, lesz ahol kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak majd a vendégek. A Nyitott Főzdék Napjához csatlakozó sörfőzdék október 2-án elsősorban szabadtéri rendezvényekkel készülnek, a hatályos járványvédelmi intézkedések betartása mellett. A részletes programok és a résztvevő sörfőzdék listája a Nyitott Főzdék Napja oldalán érhető el.

Keresés az oldalon