Kínában is lehet már síelni

Fatima
Az idei szezonban Kínában rendezik a téli olimpiát - akkora iránta a lelkesedés, hogy a lakosokat is arra buzdítják, hódoljanak a téli sportoknak.

A kínaiak nagyon fontosnak tekintik a 2022-es téli olimpia megrendezését és a lakosság bevonását a téli sportokba. Célkitűzésük szerint 300 millió kínait akarnak bevonni a téli sportok gyakorlásába, ennek megfelelően az utóbbi években a semmiből nőnek ki az új síterepek – írja a Síelők.hu. Ott van például a nyugati Hszincsiang tartományban található Koktokay (Keketuohai) síterep, ami Pekingből további 6-7 órás repülőúttal elérhető. 

A haladók és profik paradicsoma

A táj lenyűgöző – egyes kínai fórumozók szerint vetekszik az Alpokkal -, a hó mennyisége egy nagyobb havazás után a japán hegyeket idézi. A tervek szerint a síterep hamarosan 23 ezer vendéget tud majd fogadni 44 darab összesen 58 kilométernyi pályáján, melyek egész magasan, 3041 és 1821 méter között helyezkednek el. Az olasz Technoalpin cég hatvan darab brutálisan erős hóágyút is telepített, ám az időjárás maga gondoskodott a napokban a megfelelő körülményekről.

Koktokay / Fotó: XINHUA / Xinhua via AFP

Ide leginkább a haladó síelőket várják – nem véletlen, hogy ez lett a kínai alpesi válogatott egyik edzőközpontja. 2019 júniusában kezdtek el építeni, így szezonról-szezonra fejlődik – jelenleg még csak a pályák kb. fele készült el, de itt is 50% feletti a fekete pályák aránya. Tavaly a szezon május elején zárult, erre idén is van esély, így 8 hónapon keresztül lehet síelni a hógazdag terepen, ahol szezonban is 1,5-2 méter között alakul az átlagos hóvastagság.