Világ 2020. december 04.

Ellehetetlenítenék az osztrákok és svájciak síszezonját

Fatima Világ 2020. december 04.
Míg az olaszoknál, németeknél és franciáknál bezártak a sípályák, addig Ausztriában és Svájcban síelhetnek majd a turisták. Ebből adódik némi feszültség, ami síháborúba torkollhat.

Bár az Alpok hegyvonulata a franciák, az olaszok, a németek és az osztrákok életében közös kincs, az Európai Unió tagállamainak nézőpontja mégsem egyezik az idei síszezon megnyitásáról: míg három ország zárná, addig Ausztria nyitva tartaná a pályákat, nem is beszélve a nem EU tagállam Svájcról, ahol ugyancsak nyílnak a síparadicsomok. 

Az intézkedések betartását persze elvárják a svájciak, azért meglepő húzás a pályák nyitva tartása annak fényében, hogy az országban magasabb koronavírus-fertőzöttséget mértek, mint Németországban. Egy hétnapos novemberi időszak során százezer lakosra nézve átlagosan 348 új koronavírusos esetet rögzítettek Svájcban, míg Németországban 136-ot – idézi a Deutsche Welle szavait a Magyar Nemzet.

Ellehetetlenítenék a síszezont

A Svájccal határos francia, olasz és német városok aggódva figyelik, hogy lakosaik a szomszédos országba kelnek át síelni, éppen ezért igyekeznek “elrettenteni” a lakosságot az ilyesfajta utazásoktól. Franciaországban például véletlenszerű határellenőrzésekre lehet számítani annak érdekében, hogy megelőzzék a francia turisták svájci kirándulásait, és egyben kikényszeríteni a hazatérő lakosok egyhetes karanténba vonulását. Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke is karanténnal riogatja a lakosokat: ha átmennek Ausztriába síelni, visszatérésükkor tíznapos karanténba kell majd vonulniuk.

Ischgl Ausztria (Fotó: Getty Images)

Ausztria december 7-től enyhít a korlátozásain, míg a síelés december 24-től lesz megengedett. Pozitív, hogy csökkenő tendenciát mutat a napi új megbetegedések száma. De miért mennek szembe a többi országgal? Mert a síközpontok Ausztria GDP-jének 15 százalékát teszik ki, ráadásul 750 ezer munkahelyet teremt a téli időszak turizmusa, csak a sífelvonóknál 60 ezer ember dolgozik. Minden elmaradt hét után másfél milliárd eurótól esik el az állam – ezzel indokolták a nyitás szükségességét. 

Bezárnák az összes sípályát Európában

Angela Merkel német kancellár eközben azon ügyködik, hogy megpróbálja megszavaztatni az Európa-szerte lévő sípályák bezárását. Ezt arra hivatkozva teszik, hogy nem szeretnék, ha újabb gócpont alakulna ki a terepeken és onnan hurcolják szét a fertőzést. Ausztria és Svájc mellett egyébként Szlovénia és Szlovákia is bejelentette a síszezon decemberi beindítását, északi szomszédunknál azonban várhatóan január elejéig nem lehet majd síelni.

Keresés az oldalon