Világ 2020. július 07.

Sárga lapot kap, aki nem visel maszkot a repülőn

Fatima Világ 2020. július 07.
Az Alaska Airlines a fociból ismert sárga lapot ad annak, aki nem visel maszkot utazás közben.

Az amerikai légitársaságok esetében súlyos következmények vonatkoznak azokra az utasokra, akik nem viselnek maszkot a járatokon a COVID-19 elleni egyik óvintézkedésként – az Alaska Airlines a focival kapcsolatos figyelmeztetőrendszert használja, melynek alapján sárga lapot ad annak, aki megszegi a szabályt. A légiutas-kísérők minden egyes vendég számára adhatnak végső értesítést, aki többször is megtagadta maszk vagy arcvédő viselését – írja a Lonely Planet.

Kötelező az arcmaszk sok repülőn
Fotó: Getty Images

Felfüggesztés és kivételek

Ezzel a figyelmeztetéssel – az átadott sárga lap formájában – az illető utazását egy zárójelentésben felülvizsgálják, és ha odáig fajul a helyzet, végül fel lehet függeszteni az alaszkai útjait (eltiltás).

“A vendégek és az alkalmazottak biztonsága mindig kiemelt prioritásunk, de az együttműködésünkre is szükségünk van egymás biztonságának megőrzéséhez. Ezért az Alaska Airlines megköveteli a vendégektől, hogy fedélzeten töltött idő alatt arcmaszkot viseljenek, kivéve étkezés vagy ivás közben” – közölték.

Persze nem mindenkinek kötelező a maszk viselése, bőven akadnak kivételek, például a két éven aluli gyermekek esetében, vagy akik légzési nehézségekkel vagy fogyatékossággal küzdenek, amelyek megakadályozzák őket a maszk viselését, és azoknak sem kötelező, akik nem tudják eltávolítani a védőfelszerelést segítség nélkül.

Alaska Airlines sárga lap
Az Alaska Airlines személyzete sárga lappal figyelmeztetni az utasokat a maszk viselésére / Fotó: Alaskaair

Bizonyos esetekben levehető

Kérésre elérhetők lesznek a maszkok azok számára, akik elfelejtették elhozni a magukét, emellett az utasok ideiglenesen le is vehetik a maszkjaikat, hogy enni és inni tudjanak, miközben a helyükön tartózkodnak. A fuvarozó maszkérvényesítési politikája a bejelentkezéskor kezdődik, amikor az utasokat felkérik, hogy írjanak alá egy egészségügyi megállapodást, amiben elismerjék és igazolják a maszkpolitikának való megfelelés iránti hajlandóságukat is.

“Túlnyomóan azok, akik velünk repülnek, megértik és értékelik a maszkok és a védőfelszerelések viselésének fontosságát a COVID-19 idején” – írja blogjában a légitársaság. “Nagyon támaszkodunk arra is, hogy vendégeink helyesen cselekednek a járatainkon lévő minden ember javára. Személyzetünk olyan pillanatokban lép fel, amikor egyes utazók figyelmen kívül hagyják vagy nem tartják be a maszk követelményünket – ez feszültséget és szorongást okoz sok olyan utasunk számára, akik befedték az arcukat.”

Keresés az oldalon