Samu lett a fővárosi állatkert kiselefántja

Startlap Utazás
Közel 75 ezren szavaztak az állatkert honlapján, hogy mi legyen a kiselefánt neve.

Samu lett a neve a Fővárosi Állat- és Növénykertben áprilisban született kiselefántnak. A városligeti intézmény egy hete hirdetett szavazást az ifjú ormányos nevének eldöntésére. Az állatkert honlapján három névre lehetett voksolni. Szerdán éjfélig összesen 74.841 szavazat érkezett, az alábbi megoszlásban:

  • Samu / Shamu – 28.345 szavazat (37,9 %);
  • Artur – 23.844 szavazat (31,9 %);
  • Huba – 22.652 szavazat (30,3 %).

A szavazás eredményét, illetve az elefántborjú nevét Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes jelentette be az állatkertben csütörtökön. „A pandémia idején az állatok is „tették a dolgukat”: számos jövevény látta meg a napvilágot, és megérkezett a legnagyobb óriásbébi is: április 24-én született kb. 80 kilogrammos súllyal az új elefántborjú, akinek a szavazáson választhatták ki a nevét az Állatkert barátai, látogatói és rajongói. Örömmel jelentem be, hogy a 155 esztendős Budapesti Állatkert legújabb kedvencének közel 75 ezer szavazatból a Samu (Shamu) nevet választották a rajongók!” – mondta a főpolgármester-helyettes.

Fotó: Bagosi Zoltán

Az állatkert közleménye szerint a szavazás eredménye alapján a gondozók is a Samu hívónevet fogják használni, illetve ez a név kerül be a kiselefántra vonatkozó hivatalos dokumentumokba is. Nemzetközi szakmai fórumokon az állat neve Shamu névalakban fog szerepelni, itt ugyanis fontosabb a kiejtésbéli hasonlóság.

A Samu magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.

Régi szokás, hogy az állatkerti állatoknak, különösen az emlősöknek és a madaraknak különféle neveket adnak. A nyilvántartás, az egyes egyedek megkülönböztetése szempontjából is fontos ez, de azért is, mert ezek a nevek egyúttal hívónevek is, amellyel a gondozók az állatokat megszólítják. Nevet vagy az állatgondozók választanak, vagy azok az állatkerti nevelőszülők, akik az Állatkert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadják. A különösen nagy népszerűségnek örvendő, karizmatikus állatoknál azonban a nevek kiválasztásába legtöbbször a nagyközönséget is bevonják. Szavazással dőlt el például az előző, 2017-ben született kiselefánt, Arun neve is, illetve az Állatkert az elmúlt hónapokban a látogatók segítségét kérte az egyik óriásvidra kölyök, valamint a tavalyi év második felében született két orangután kisfiú nevének kiválasztásához is.

Samu, a kiselefánt a Budapesti Állatkert május elsejei újranyitása óta a nagyközönség elsőszámú kedvence. Vele együtt összesen négy ázsiai elefánt látható az Állatkertben: Angele (e: Anzsel), az anyuka, Assam, az apuka és Arun, a most született kiselefánt bátyja.