Mi a titka az eredeti Sacher-tortának? Egyetlen ember tudja a választ

Turi Dániel
Legendás, ízletes és ezrek imádják – a Sacher-torta sokak kedvence, kevesen tudják azonban azt, hogy az eredeti receptet hétpecsétes lakat alatt őrzik. Ahogy azt is, hogy most már nem kell Bécsig utazni, ha a hamisítatlan verziót szeretnénk megkóstolni.

Ausztria és különösen Bécs nagy büszkesége a Sacher-torta, aminek a története immár százkilencven évre nyúlik vissza: ekkor történt ugyanis, hogy Franz Sacher – az akkor mindössze tizenhat éves tanuló – megalkotta a mára világszerte ismert és olyannyira szeretett édességet, amit természetesen a mai napig rengeteg legenda és rejtély övez. Az egyik ilyen – és egyáltalán nem igaz – feltételezés, hogy egészen az osztrák fővárosig kell utaznunk, ha az eredeti recept alapján készült tortára vágyunk. A határtól alig húsz perce, a parndorfi üzletsoron, a Sacher kávézóban mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen is az igazi, hamisítatlan Sacher-élmény.

Pár kilométerre a határtól az eredeti Sacher-torta
Fotó: startlap.hu

A Sacher-torta eredeti,

lassan kétszáz éves receptjét a mai napig a bécsi Hotel Sacher egyik széfjében őrzik és az egész világon egyetlen ember ismeri.

Az eredeti tortát egyébként valóban csak és kizárólag az osztrák főváros szállójában készítik, ráadásul ahogy a recept is, úgy az elkészítési folyamat is titkos – azt azonban lehet tudni, hogy a mai napig mindössze egyetlen munkafázist végeznek géppel – egészen pontosan a torta felszeletelését – , minden más továbbra is az első mozdulattól az utolsóig kézzel készül, amire rendkívül büszkék is az édesség készítői. A hotelben naponta megközelítőleg hétezer tojás fogy el, a lisztet pedig, amit a sütemény készítéséhez használnak, az egész világon csakis a szálló számára elérhető. Ezek után érthető, hogy óriási a lelkesedés a gasztronómia szerelmesei közt, hogy megalkossák a tökéletes hasonmását az eredeti tortának.

Sacher-kiállítás Bécsben
Fotó: HANS PUNZ / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

És épp ugyanígy érthető az a lelkesedés is, ami minden egyes alkalommal felerősödik, amikor felbukkan egy-egy recept, amiről azt állítják, hogy az nem más, mint az eredeti, Franz Sacher által megálmodott süteményé. Legutóbb 2007-ben a Kurier nevű lapban jelent meg egy kézzel írt útmutató Carla Sacher aláírással, aki Franz Sacher unokájának lett a felesége később és a recept a feltételezések szerint Marie Lahner elmondása alapján íródott, aki évekig dolgozott az eredeti édesség megalkotója mellett. Hogy ebből mi igaz és mi nem, azt persze teljes bizonyossággal valószínűleg sosem tudjuk meg, az viszont biztos, hogy Parndorfban bárki megtapasztalhatja, hogy miért is olyan büszkék a bécsiek a Sacher-tortára.