Világ 2020. június 12.

Románia jövő héttől enyhíti a beutazási feltételeket

Startlap Utazás Világ 2020. június 12.
Románia június 15-től kezdődően tovább lazítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, ezek sorában enyhíti a beutazási feltételeket - jelentette be a csütörtöki kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök.

Jövő héttől kezdődően nem küldik már 14 napos otthoni elkülönítésbe vagy hatósági karanténba azokat a Romániába belépő utasokat, akik olyan országból érkeznek, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet.

Ezekkel az országokkal a légi közlekedés újraindítását is engedélyezik, és az ilyen országokból nyaralás után hazatérő román turistáknak sem kell elkülönítőbe vonulniuk. Orban példaképpen Ausztriát, Bulgáriát, és Görögországot említette.

A román miniszterelnök által említett beutazási feltételnek Magyarország is megfelel.

Tehát hétfőtől várhatóan nem kell otthoni vagy hatósági elkülönítőben kivárnia a betegség lappangási idejének leteltét annak, aki Magyarországról érkezik Romániába.

románia magyarország ártánd határátkelő
A személyforgalom elől lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Sok a fertőzött a szomszédban

Románia egyébként egyelőre nem teljesíti a – külföldi mintára – bevezetett kritériumot: ehhez a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá, a napi új fertőzések száma pedig az utóbbi időben többször is kétszáz fölé ugrott.

Más lazítások is lesznek

Ludovic Orban hozzátette: a járványügyi operatív törzs további lazításokról is döntött. Szintén június 15-től engedélyezik a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az óvodák és bölcsődék megnyitását, de a mozik, és a plázák játszóterei és beltéri vendéglátóhelyei zárva maradnak. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a közszállítási járműveken és minden nyilvános zárt térben.

A román miniszterelnök “nélkülözhetetlennek” nevezte azokat a jogi eszközöket, amelyek veszélyhelyzet révén állnak a kormány rendelkezésére a járvány megfékezésében. Emiatt újabb 30 napra meg akarják hosszabbítani a június 16-án lejáró veszélyhelyzetet: erről a jövő hét elején készül határozatot elfogadni a bukaresti kormány.

(MTI)

Keresés az oldalon