Világ 2019. december 12.

Rómának most lett elege a Trevi kút körüli káoszból

Balázs Világ 2019. december 12.
A városba látogató évi 20 millió turista zöme ellátogat a lenyűgöző barokk építményhez, ami tumultuózus jeleneteket okoz, és alaposan lerontja a kút állagát. A városháza egy olyan tervezetet nyújt be, amely alapján rendőrök fogják szabályozni a térre vezető utcákban, hogy egyszerre mennyien lehetnek a kútnál. Magát a kutat korláttal fogják védeni, és kiszűrik az illegális árusokat.

A világ egyik legsűrűbben fotózott turista látványossága a Trevi kút. A 18. században emelt csodálatos építmény Róma valódi éke, a városba látogató évi 20 millió turista szinte mindegyike felkeresi. Ha csak minden ötödik közülük hajít egy aprópénzt a kútba – a szokás lényege, hogy ha a mozdulat közben az ember azt kívánja, egyszer még visszatér Rómába, az óhaj teljesül –, évi négymillió érme repül a vízbe.

Trevi-kút, Róma.
Trevi-kút, Róma (Forrás: iStock)

Tömeg közepén küzdeni az életünkért, annyira nem felemelő élmény

Ez inkább érdekesség, a nagyobb probléma a sok millió ember, mely 365 nap alatt végigvonul a Trevi téren. A tér „fuldoklik”, méretéből fakadóan képtelen megbirkózni a tömeggel. Itt nincs olyan megkötés, mint más nevezetességek esetében, amelyeknél folyamatosan mozgatják az embereket.

A percekig szelfiző csoportok szinte közelharcot vívnak a legjobb szelfi helyekért, s emiatt hosszasan kell várakozni egy kép elkészítésére, ami miatt teljesen bedugul a környék.

A római városháza most megálljt szeretne parancsolni a folyamatnak. A márványból épült kút szélére ülni és a vízbe bemászni eddig is tilos volt, de sokan fittyet hánytak a szabályra, ezért most korláttal akarják körbevenni az építészeti alkotást. Emellett a térre vezető öt utcába egy vagy két rendőrjárőrt fognak állítani, akik egy bizonyos mennyiség fölött megállítják a tömeget, s megvárják, amíg szellősebbé válik a kút körüli terület.

A turistákat is védi az intézkedés

Mindezzel egyébként magukat a turistákat akarja megvédeni a városháza, hisz ekkora tumultusban nem túl élvezetes a bámészkodás, emellett a tömött helyszín a zsebtolvajok Mekkája. A térre özönlő emberek szűrése, a kút megóvása mellett az illegális árusokat is kitiltja a városvezetés a helyszínről.

(Via)

Keresés az oldalon