Világ 2021. szeptember 20.

Róma közelében is kínálják az 1 eurós házakat

Fatima Világ 2021. szeptember 20.
Mintegy 40 mérföldre délkeletre Rómától, Maenza faluban hirdettek meg legutóbb egy eurós házakat.

Korábban több olasz településen is meghirdettek egy eurós házakat, ám ezek egytől egyig távoli vidékeken voltak. Maenza elhelyezkedése azonban központibb, mint a korábban kínált területek: elég könnyen megközelíthető Róma városa, viszont tömegtől és zsúfoltságtól nem kell tartani. A festői faluban, amely a Monti Lepini (Lepini-dombok) tetején található, körülbelül 100 ingatlan várja az érdeklődőket. Az egykor pásztorok és törzsek területének számító területről csodálatos kilátás nyílik Szardínia szigetére és a Tirrén-tengerre – írja a Designtaxi. Claudio Sperduti polgármester a CNN-nek ecsetelte, hogy a családok és a fiatalok vagy a közeli városokba költöznek, vagy nagyobb vidéki villákba, ám Maenzába is érkeztek újak, így a lakosság kiegyensúlyozott. „Ez nem haldokló város” – jelentette ki.

Van azonban egy kis helyzet: az ingatlanok ugyanis nem állnak készen a beköltözésre. Nagyon leromlott állapotúak, felújítást igényelnek, így kezdetben 5000 euró letétet kell befizetni, ám ezt visszakapják a vevők, ha a felújításokat három éven belül befejezik. Ezenkívül a vevőknek részletes tervet kell benyújtaniuk a felújításokról és az ingatlanra vonatkozó szándékaikról. 

Sok ház elhagyatott, romos, és teljesen az enyészeté lenne, ha ne indították volna ezt a kezdeményezést.

Arról is beszámoltak, hogy az omladozó épületek veszélyt jelenthetnek a járókelőkre, ha túl sokáig felügyelet nélkül maradnak. De mennyibe fáj az élhetővé tétel? Sperduti szerint a hozzávetőlegesen körülbelül 100 euró lenne a helyreállítás költsége négyzetméterenként. Az ingatlan felújítása összességében körülbelül 5000 euróba kerülne. Ez magában foglalja a környezetbarát elemek telepítését és a földrengések elleni védekezést.

Az elbűvölő Maenza / Fotó: Getty Images

További információk és a jelentkezés részletei a Maenza város honlapján.

Keresés az oldalon