Portugália magyar szemmel a járvány idején

Fatima
A szigorú büntetések és a rendszerető portugálok kombinációjának köszönhetően Portugália jelenleg az egyik legbiztonságosabb úti cél az EU-ban. Mi a titkuk, és hogyan vészelték át a koronavírus első hullámát - erről beszélgetünk Duncsák Krisztina idegenvezetővel.

A turizmusra nagyban támaszkodó Portugáliára is rájárt a rúd a koronavírus miatt, az ország azonban szigorral és fegyelemmel túljutott a vírus első hullámán. Duncsák Krisztina, a portugáliai magyar idegenvezető és utaskísérő elárulta, hogyan vészelték át a karantént és mennyire jó ötlet Portugáliába látogatni mostanában.

Portugália és az első hullám

– A Covid előtt három hét munka szabadnap nélkül normális volt, hiszen sokan jöttek, hogy felfedezzék az országot. Majd közölték: mindenki maradjon otthon… Vécépapír és egyéb pánikvásárlós őrület itt is volt, pedig tele voltak a boltok. A portugálok komolyan vették a vírushelyzetet, betartották a szabályokat. A gyerekek online tanultak, majd ahogy befejeződött az iskola, táborba jártak. A szülőket támogatták a karantén alatt, például laptopokat biztosítottak a gyerekeknek a tanuláshoz, a rászorulók továbbra is elvihették az iskolából az ebédet a kicsiknek. A szülők fizetéstől függően anyagi segítséget is kaptak – kezdi a Startlapnak Duncsák Krisztina, aki 12 éve él az országban, zenei pályája után idegenvezetésbe kezdett, immár 7 éves pályafutást tudhat magáénak. Privát órákkal kezdett, de utazási irodáknak is dolgozik, nagyobb, 45 fős csoportokat is vezet. Utaskísérő, tolmács, zene- és portugál nyelvtanár, két gyermek büszke édesanyja, aki úgy véli, Portugáliában biztosítva volt a családok háttere a karantén alatt is.

Mindig is szerettem utazni, és megfordult a fejemben, mi lenne,  ha bemutatnám Portugáliát magyar szemmel, mint itt élő – hiszen a helyi dolgokat jobban ismeri az, aki itt él, és az útikönyvben sincs benne minden. 

Három éve esküvőszervezéssel is foglalkozik, ráadásul a járványhelyzet alatt, 2 hónappal ezelőtt több esküvőt is lebonyolított Portugáliában.

– Három esküvőt tartottunk, a legnagyobb 45 fős volt. Magyarországról jöttek ide, de az utolsó percig vártak, hogy megnyitnak-e a szállások, többször áttették a repülőjüket, végül megvalósult a nagy nap. Mivel vízparti esküvő, szabadtéren volt, így meg tudtuk valósítani. A vacsorát a szálloda éttermi részén rendeztük, mivel nagy terület állt rendelkezésre, így be tudtuk tartani, hogy hány négyzetméteren mennyi személy tartózkodhat, tehát a lakodalom biztonságos volt.

Fotó: Duncsák Krisztina

Kötelező maszkviselés és súlyos büntetések

Az országban természetesen továbbra is szükség van óvintézkedésekre a járvány féken tartásához. A védőtávolság betartása mellett a maszkviselésre is odafigyelnek, kötelező a száj és az orr eltakarása zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön. Olyannyira, hogy még büntetik is a szabályszegőket.

– Kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön és zárt helyiségekben, de be is tartják, ugyanis büntetés jár a szabály megsértéséért – ez nagyjából 120-350 euró közötti összeg. Egyébként a közelmúltban bevezették, hogy büntetik azt is, ha valaki a földre dobja a cigi csikket, ekkor 250 eurós bírságot szabnak ki. Az itteniek nagyon odafigyelnek a szabályok betartására, rendszerető emberek. Nem is csoda, hiszen 1974. áprilisában ért véget a diktatúra, megtanulták, hogy rendet kell tartani – ez a minta a következő generációnál is folytatódik – mondta Krisztina, aki kitért a további intézkedésekre is:

– A diszkók, szórakozóhelyek este 8 óráig lehetnek nyitva és csak kávézóként üzemelhetnek – hiszen nekik is fenn kell tartaniuk magukat. Az élelmiszerboltokban este 8-ig, míg az éttermekben este 10-ig árulnak alkoholt. A múzeumok nyitva vannak, de limitáltak, 10 fős csoportokban engedik be a látogatókat. 

Fotó: Duncsák Krisztina

A legnépszerűbb strandokon felállítottak táblát, ami jelzi, mennyire telített az adott fürdőhely. A törölközők, napágyak és csomagok között meghatározott távolságnak kell lennie.

Nemrég jártunk egy 5 csillagos szállodában, ahol a belső medence zárva, csak a külső volt nyitva. A fedett fürdőkben a medencén kívül maszkot kell viselni, sok uszoda azonban még nem is nyitott ki – mondta. 

 

Repülőjáratok Lisszabonba

Hirdetés

 

Kitiltották az Airbnb-t a belvárosból

Ami a szállodákat illeti, több kinyitott augusztusban – hiszen ez a legerősebb hónap -, míg sok még mindig zárva tart. Amik már fogadják a vendégeket, azoknak meg kellett szerezniük a Clean and Safe akkreditációt, míg az idegenvezetők és sok Airbnb szállásadó is hasonló minősítést kaphatott egy ingyenes tanfolyam keretében. És ha már az Airbnb is szóba került, Portugáliában is nagy változások vannak a rövid távú bérbeadások piacán.

– Már a vírus előtt is kérdéses volt az Airbnb helyzete, ugyanis annyira felmentek az ingatlanárak, hogy az emberek nem tudták megvásárolni maguknak a lakást. A koronavírus miatt sokan le is mondtak a bérbeadástól, aki tudta tartani a szintet, az maradhatott. Egyébként Airbnb lakásokat foglalnak az emberek főleg, nem nagyon szeretnének szállodába menni – mondván ott többen vannak. Viszont nemrég jártam egy szállodában, ahol a reggelit úgy oldották meg, hogy odakísérnek az asztalhoz, svédasztal helyett mindenki egy tálcán kapja ugyanazt. Kiszolgálnak, odaviszik az adagodat, utána megtisztítják az asztalt, a szobákat is fertőtlenítik, pihentetik, majd jöhet az új látogató – ez nem egyedi eset, a legtöbb szállodában ez a protokoll. Nem “veszélyes” megszállni egy hotelben, pedig sokan tartanak ettől. Visszatérve az Airbnb-re, a belvárosban be is tiltották ezt a szállásformát, nem is fogják engedni, így kicsit tisztult ez a réteg a város szívében.

Fotó: Duncsák Krisztina

Biztonságos úti cél Portugália?

Arról már szó esett, mi volt az első hullám alatt, arra is kitértünk, mi a helyzet most, már csak egy kérdés maradt: mi lesz a jövőben? A munka folytatódik, a gyerekek visszatérnek a hagyományos oktatáshoz, ám arra kiemelt figyelmet fordítanak, hogy az osztályok ne keresztezzék egymást az ebédlőben és a játszótéren.

– Utazás tekintetében Portugália volt az első ország, amelyik a protokollt megcsinálta, felkészítette a szállodákat, hiszen a turizmusból él. Én, mint idegenvezető azt látom, hogy van az a csoport, amelyik drágább úti célokat, idegenvezetést is megengedhet magának, és vannak a hátizsákos turisták, akiknél fő szempont, hogy minél olcsóbb legyen a jegy. Az utazó kér idegenvezetést, ő szeretne többet költeni – ez a csoport idén otthon marad, jövőre jönnek. Eközben sok turista érkezik az olcsó jegyek és ajánlatok miatt. Portugália biztonságos ország, olyan úti cél, amiről a mindennapokban nem hallunk, hiszen felkapottabb Olaszország, Spanyolország. Szerintem érdemes az új felé nyitni és aki szeret Olasz- vagy Spanyolországba utazni, annak biztos, hogy Portugália az új kedvenc úti célja lesz!

Ezek most az utazási szabályok

Interjúnk még azelőtt készült, hogy a koronavírus második hulláma elért volna minket. Bár Portugália továbbra is tárt karokkal fogadja az utazókat, a szárazföldi területen nem kötelező a karantén az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni, akárcsak a Madeirai Autonóm Tartományba, ezt akár a lisszaboni reptéren, akár a helyszínen is elvégezhetik – ebben az esetben otthonukat avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező a szigeteken. Ami a korlátozásokat illeti, Lisszabonban és az agglomerációban az üzletek és éttermek este nyolcig tarthatnak nyitva, a gyűléseken legfeljebb tíz ember vehet részt, míg az ország többi részében húsz. Mindenkinek be kell tartania a kötelező szociális távolságot (2 méter), az arcmaszk használata kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a szolgáltatások igénybevételekor, az üzletekben, bevásárló központokban, zárt terekben.

Eközben Magyarországon életbe lépett a határzár, a kormány döntése értelmében szeptember elsejétől – a tranzit forgalmat leszámítva – csak szlovák, cseh és lengyel utazók léphetnek be Magyarországra – ők öt napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. A hazatérő magyaroknak is teszteltetniük kell magukat, ha el szeretnék kerülni a 2 hetes karantént: 48 órán belül két negatív tesztet kell csináltatni a meghatározott intézmények valamelyikében. 

 

Szállások Lisszabonban

Hirdetés