Világ 2020. október 05.

Párizsban zárnak a bárok, míg Németországban tüntetnek a maszk ellen

Fatima Világ 2020. október 05.
Franciaországban újabb rekordot döntött az új esetek száma, és már Párizs is a legmagasabb riasztási övezetbe került - ennek következtében újabb szigorítások léptek érvénybe, miközben másutt, például Írországban négyhetes karantén bevezetését szorgalmazzák a hatóságok.

Keddtől két hétig nem nyithatnak ki a bárok Párizsban, a francia főváros és régiója a koronavírus-járvány miatti legmagasabb riasztási övezetbe kerültek. Franciaországban szombaton 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ez új napi negatív rekord. A kórházak intenzív osztályain a betegek 35 százaléka koronavírusos beteg. Korábban Marseille és Guadeloupe szigete került ebbe a kategóriába, ott nemcsak a bároknak, hanem az éttermeknek is be kellett zárniuk – írja az Euronews.

Párizsban a sporttermeket és az uszodákat is bezárják

Nem csak a bárok nem nyithatnak ki Párizsban keddtől, hanem a sportolásra alkalmas helyiségek és az uszodák sem fogadhatnak legalább két hétig felnőtteket, de az iskolai osztályok számára továbbra is megtarthatók a foglalkozások – jelentette be a párizsi prefektus.

A bárok keddtől legalább két hétig zárva maradnak a fővárosban és az elővárosokban, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitvatartás szerint működhetnek.

Az előírások szerint az éttermekben az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, s nyolcfősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek.

Az alkoholfogyasztást is betiltja a rendőrség este 10 óra után a közterületeken (parkokban, folyóparton, tereken).

A bevásárlóközpontokban és a nagyobb üzletekben szavatolni kell, hogy egy vásárlónak legalább négy négyzetméteres terület jusson, azaz az üzletbe belépők számát csökkenteni kell.

A következő két hétben nem tarthatók meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, és a sátorban rendezett cirkuszi előadások is elmaradnak – jelezte a prefektus.

Párizs, Franciaország
Turisták maszkban az Eiffel-torony környékén / Fotó: Mehdi Taamallah/NurPhoto via Getty Images

A sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák nem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben, de az iskolai foglalkozások és oktatások megtarthatók.

Bulik és családi ünnepek sem rendezhetők a következő két hétben nyilvános helyeken. Szabadtéren viszont maximum ezer fő részvételével továbbra is rendezhetők sport- és egyéb események.

Az idősotthonokban továbbra is engedélyezett a látogatás, de csak előzetes bejelentés alapján, és egyszerre maximum két ember látogathat egy bentlakót. A kulturális intézmények, azaz a színházak, mozik és a múzeumok, valamint az üzletek a már korábban életbe lépett szigorú korlátozások (kötelező maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés, a nézőterek maximum hatvan százalékos kihasználása) mellett tovább működhetnek.

Oroszországban is súlyosbodik a helyzet, szombaton 10 ezerrel nőtt a betegek száma – ami május óta a legrosszabb napi adat – mindennek ellenére nem terveznek bevezetni szigorításokat. Moszkvában hétfőtől október 18-ig érvényes a rendkívüli iskolai szünet az általános- és középiskolákban. Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester szerint ezzel lehet lassítani a vírus terjedését. Arra is kérte a szülőket, hogy a gyerekek maradjanak otthon.

Tüntetések Németországban

Bár a hatóságok a jelek szerint kézben tartják a vírushelyzetet, a társadalom egy része azonban türelmetlen a korlátozások miatt. Vasárnap Konstanzban tüntettek a maszkviselés ellen: “Az, hogy kötelező maszkot viselni, hogy az iskolában rákényszerítik a gyerekeket a maszk viselésére, nos, ezek a látható jelei ennek a rettentő rossz helyzetnek” – mondja egy helyi tüntető.

“Az éttermekben meg kell adnunk a címünket és a nevünket, ezt kötelezővé tették. Ha pedig egy veszélyeztetett régióból jövünk, akkor meg tesztre köteleznek bennünket” – teszi hozzá partnere.

Keresés az oldalon