Fotókon a parajdi sóbánya varázslatos, föld alatti világa

Pitz Dániel
Európa egyik legnagyobb sóbányájában különleges világ tárul elénk 120 méter mélyen. Templom, kalandpálya, büfé és számos program várja az érdeklődőket.

Parajdon 1762-ben kezdődött a föld alatti bányászat, amikor megnyitották a harang alakú József-bányát. A kitermelt sótbivalybőrbe kötve, négy pár lóval húzták a felszínre. Persze a technika fejlődésével ez idő közben megváltozott és 1945-ben bevezették a robbantásos sófejtést is – olvasható a bánya oldalán.

A most is ismert, hatalmas méretű tereket 1978-ban, a régi bányakamrák alatt képeztek ki az országban egyedülálló (12 m magas, 20 m széles és 200 m hosszú) kamraméretekkel. 1991-ben az új bányarészleg kialakításakor a kamra nagysága már 16 m széles és 8 m maga volt.

A só jótékony hatását felismerve az 1960-as években már próbálkoztak a krónikus légúti betegek föld alatti kezelésével. 

1980-tól kezelési és látogatási részleget rendeztek be a felszíntől számítva 120 m mélységben. A bányabejárattól 1250 m hosszú tárón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas sótermekig.

A villanyvilágítással és állandó szellőztetéssel ellátott tágas bányakamrákban játszótér, ökomenikus kápolna, büfé, számtalan ülőalkalmatosság és asztalitenisz teszik változatosabbá a napi kötelező négyórai lent tartózkodást.

Szakkáder által vezetett gyógytorna, tollaslabdázás, gyermekjátékok kölcsönzése, kis történelmi múzeum, alkalmi fotókiállítás és művészi alkotások sokasága varázsolják otthonosabbá ezt a különleges föld alatti világot Erdélyben.

Fakereszt a parajdi sóbánya
Fakereszt a parajdi sóbánya

Fotókon a parajdi sóbánya varázslatos, föld alatti világa

Fakereszt a parajdi sóbánya
Nepomuki Szent János kápolnája a sóbányában
Kalandpálya a parajdi sóbányában
Asztaliteniszezés a parajdi sóbányába
Emberek érkeznek a sóbányába
Porelszívó rendszer
Fotó megosztása: