Már panorámalifttel is lehet feljutni a római Colosseum magasabb szintjeire

A római Colosseumban koncerttel avatták fel az ókori amfiteátrum új panorámafelvonóját, amivel a látogatók akadálymentesen juthatnak fel a felső emeletekre.

A panorámalift avatása alkalmából rendezett rövid koncerten a Gladiátor című film zenéjéből játszott az Orchestra Italiana del Cinema a műemlék egykori színpadának fedett részén. A koncert végén a film főszereplője, Russell Crowe Ausztráliából küldött videóüzenettel gratulált a lift elindításához.

Száz lépcsőfok megmászásától kímél meg az új lift

A lift ötlete még 2018-ban született meg, amikor nagyzenekari kísérettel rendeztek jótékonysági vetítést a Gladiátorból a Colosseumban. Az elképzelés mostanra válhatott valósággá a szponzorok anyagi támogatásának köszönhetően

Kilátás a római Colosseum felső szintjéről
Kilátás a római Colosseum felső szintjéről

Már panorámalifttel is lehet feljutni a római Colosseum magasabb szintjeire

Kilátás a római Colosseum felső szintjéről
A panorámalift ajtaja
A Colosseum új panorámaliftje
Látogatók néznek le a Colosseum megnyitott felső szintjéről
Ezt láthatja, aki a panorámalift segítségével felmegy a Colosseum megnyitott felső szintjére
Kilátás a Colosseum felső szintjéről
Koncertet adnak a római Colosseumban a panorámalift avatása alkalmából
Fotó megosztása:

Az acélból és üvegből készült felvonószerkezet a Colosseum második és harmadik emeletét köti össze egymással. A liftet úgy tervezték meg, hogy a csaknem kétezer éves építményben ne kelljen maradandó átalakítást végezni.

A lift az akadálymentesítést szolgálja a fogyatékossággal élő emberek számára, de száz meredek lépcsőfok megmászását takarítja meg az idősebb látogatók, a gyerekek és a Colosseumot nagy forróságban felfedező többi turista számára is.

A liftet június 1-től, azaz  csütörtöktől lehet használni

Számos újdonság lesz a Colosseumban

A harmadik emeleten újdonság is várja a látogatókat: a travertin mészkőből emelt falakon restaurálva láthatnak a harmadik század elejéről származó feliratokat. A Colosseum egy részét 217-ben tűz pusztította el, öt évre le is zárták, és a falakat helyreállító ókori munkások vörös festékkel hagyták hátra nemcsak neveiket, hanem a munka közben felmerülő gondolataikat is.

Szintén újdonságnak számít, hogy a látogatók gyalogosan feljuthatnak a Colosseum legfelső emeletére is, amelyet az amfiteátrum megnyitása utáni években Titus császár emeltetett az épület bővítéseként. Ezzel a Colosseum magassága megközelítette az ötven métert.

Az amfiteátrum homlokzati restaurálása három év után 2016-ban ért véget, a munkálatokat magánvállalatok finanszírozták. Azóta az aréna, vagyis az egykori színpad alatti részt tárták fel.  A világ legnagyobb amfiteátrumát, amely 80-tól 523-ig fogadta a nézőket, tavaly több mint 7,5 millió látogató kereste fel.

(MTI)