Világ 2021. március 01.

Óvatosan, de nyit Szardínia

Startlap Utazás Világ 2021. március 01.
A vendéglátás újra kinyitott, de a kijárási tilalmat mégsem törölték el teljesen az olaszországi Szardínia szigetén, ahol hétfőn újraindult az élet a koronavírus-járvány miatti korlátozások majdnem teljes körű feloldásával.

Tizenkétezer bár, kávéház és étterem állítja vissza az egésznapos nyitvatartást a földközi-tengeri szigeten. A vendéglátás működését október vége óta vagy csak napközben engedélyezték – este hat órai zárással -, vagy teljesen leállították.

Olaszországban ők az elsők

Most viszont az 1,6 millió lakosú szigeten teljesen szabaddá vált a közlekedés a városok, települések között. Szardínia az ország első övezete, ahol a legalacsonyabb szintű korlátozó intézkedésekre tértek át.

Bosa Christiano városa Szardínián (Fotó: Getty Images).

Olaszországban október vége óta a vörös, narancssárga és sárga színű fokozatokat használták a járvány veszélyességének jelölésére, Szardínia viszont az első fehér színű térségnek számít.

A korábbi szigorú előírások közül egyedül a szájmaszkviselés és a legalább egyméteres biztonsági távolság betartásának kötelezettsége maradt érvényben.

Nagyon alacsony a megbetegedések száma, de azért tartózkodóak a helyiek

A nyitást a szigeten alacsony reprodukciós ráta tette lehetővé, mivel minden 100 ezer szardíniai lakosra kevesebb mint harminc beteg jut. Ennek ellenére a szigeten is azonosították a nagy-britanniai vírusvariánst, amely miatt a sziget néhány településén jelenleg is karantén van érvényben.

A szardíniai lakosok úgy nyilatkoztak, hogy annyira furcsa számukra a nyitás, hogy “félnek” visszatérni a járvány előtti megszokott életükhöz.

Christian Solinas tartományi elnök óvatosságra szólította fel a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a “fehér övezetbe való átlépés nem jelenti, hogy vége a pandémiának”.

A cél a fokozatos nyitás és a biztonság fenntartása 

A kormányzó éppen ezért az azonnali és teljes nyitás helyett lépcsőzetesen vezeti be a korlátozások feloldását: a kijárási tilalom érvényben marad éjjel fél tizenkettőtől reggel öt óráig. A bárok reggeltől este kilencig, az éttermek reggeltől éjjel tizenegy óráig tarthatnak nyitva.

Muravera csodás városkája Olaszországban, Szardínia szigetén,

Ez is hatalmas segítséget jelent, hiszen a vacsoraidőben való nyitva tartással a jelenleg majdnem kizárólag helyi vendégek visszatérnek az éttermekbe – nyilatkoztak az étteremtulajdonosok.

A moziknak még egy picit várniuk kell 

Az edzőtermeket, uszodákat, mozikat, színházakat, balett- és tánciskolákat jövő hétfőtől nyitják meg újra.

A kereskedelmi központok a hét minden napján nyitva tarthatnak. A tartományi elnök közölte, hogy március 15-én mérik fel a nyitás első hatásait.

Tömeges oltás jöhet a nyári szezon előtt, a tesztelés kötelező lesz

Ezzel egy időben Christian Solinas az oltási program felgyorsítását szorgalmazta, bejelentve, hogy Szardínia lakosságát másfél hónapon belül, tehát még az esetleges idegenforgalmi szezon újraindulása előtt tömegesen be akarja oltatni.

Turista a Capo Caccia öbölnél Szardínián (Fotó: Getty Images).

A tervek között szerepel a szigetre érkezők kötelező tesztelése is. A tesztelést tavaly nyáron is bevezették, de eredménytelenül, mivel a szigetet augusztusban és szeptemberben elözönlő, főleg fiatal turisták miatt a szardíniai diszkók és más szórakozóhelyek végzetes gócpontokká alakultak át.

 

(MTI)

Keresés az oldalon