Szigorítások Európa-szerte: Ausztria után több ország is lépett

Fatima
Ausztria és Görögország után további országok jelentettek be szigorítást az omikron miatt: Svédország, Olaszország, Románia és Izland.

Az olasz kormányfő, Mario Draghi bejelentette, hogy a tömegközlekedési eszközökre, kávézókba, szállodákba, edzőtermekbe és egyéb szolgáltatóegységbe való belépéshez igazolni kell a védőoltást vagy a közelmúltban történt fertőzésből való felépülést, emellett a közösségi közlekedésben kötelező az FFP2-es védőmaszk. Románia is szigorít az előírásokon, ám elsősorban a gócpontnak mondható területekre fókuszálnak: a 300 ezres Kolozsvárt vörös zónává nyilvánították. A nyilvános helyek – például éttermek, kávézók, edzőtermek, sportrendezvények – kapacitásuk 30 százalékán üzemelhetnek jövő keddtől – írja az Euronews.

Illusztráció: Getty Images

Svédországban is szigorítottak a járványügyi szabályokon: általánosan home office-t rendeltek el, korlátozzák a nyilvános eseményeken a jelenlévők létszámát, valamint este 11-kor bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, eközben Izlandon  elkezdték oltani az 5 és 11 év közötti gyermekeket a koronavírus elleni vakcinával. Épp a napokban Ausztriában is változtattak: még szigorúbban kezelik majd a már érvényben lévő korlátozásokat, valamint az oltatlanok nem látogathatnak több üzlethelyiséget és kulturális eseményt sem. Arról nem is beszélve, hogy Görögországban nem lesz elég a 2 oltás, már a harmadikat követelik: