Ilyen feltételekkel lehet síelni Olaszországban

Olaszországban javában megy a síszezon, egyre több terep nyílik meg, a feltételeket azonban nehezíti, hogy négy kategóriába sorolják a régiókat. Ezek a szabályok érvényesek jelenleg.

Olaszországban a legutóbbi szezonban az összes olasz síterep zárva tartott, ám idén sok gleccseren már hónapok óta lehet síelni, nemrég a magasabban fekvő síterepek is elindították a lifteket, hamarosan pedig még több terep kezdi meg a síszezont.

De milyen feltételek vonatkoznak a látogatókra? 

A beutazási feltételekről a Konzuli Szolgálat oldalán érdemes tájékozódni utazás előtt, ám alapvetően minden oltott és betegségből felgyógyult szabadon beutazhat és használhatja a zöld igazolványhoz kötött szolgáltatásokat. Annyit azonban érdemes észbe vésni, hogy az oltások közül belépéshez csak a nyugati vakcinákat fogadják el, két keleti vakcina + egy nyugati nem elég. December 6-tól január 15-ig szigorítanak, és az eddigi Green Pass helyett a Super Green Pass bemutatásával lehet igénybe venni bizonyos szolgáltatásokat – csak oltottaknak vagy betegségből felgyógyultaknak, tesztet nem fogadnak el – írja a Síelők.hu. Az oltások érvényessége 9 hónapra csökken december 15-től: akit 2021. április 5-én oltottak, annak 2022. január 5-től már nem érvényes. A Magyarországon kiadott, kinyomtatható vagy letölthető uniós digitális Covid-igazolást elfogadják a nyugati vakcinával oltottak és felgyógyultak esetében, 12 éven aluli gyerekektől nem kérnek igazolást, a síterepeken sem. 

Zárt tereken kötelező a maszk, azonban sárga, vagy annál rosszabb besorolású régiókban szabadtéren is.

Vendéglőben beltéren csak a zöldigazolvánnyal lehet tartózkodni, kültéri nem kell igazolás – december 6-tól már a szuper zöld igazolást fogadják el – december 6-tól már a szállodákban is kötelező. A helyzet romlásával, a régió színbesorolásának változása esetén is igénybe vehetők a szolgáltatások ezzel a super green pass igazolással, vörös besorolásnál viszont már csak az alapvető szolgáltatások üzemelnek, akkor szinte minden bezár.

Illusztráció: Getty Images

A portál információi szerint  a sporttevékenység a fehér és sárga zónákban az eredeti Green Pass bemutatásával is folytatható, december 6-tól azonban a narancs régiókban csak Super Green Pass használatával. A fehér, sárga és narancs besorolású régiókban üzemelhetnek a liftek, viszont tisztában kell lenni azzal, hogy a fehér és sárga régiókban a síeléshez elég a Green Pass, a hüttében már Super Green Pass kell. A vörös zónával kapcsolatban még folynak az egyeztetések.  Az igazolásokat ellenőrzik jegyvásárlásnál, érdemes interneten megvenni a bérleteket – pláne, hogy számos síterep esetében ez az egyetlen mód. 

Kötelező biztosítás

Január 1-től csak kötelező felelősségbiztosítással lehet síelni Olaszországban, bármilyen a síelő által megkötött biztosítás megfelelő, amely ezt tartalmazza. Arra is lesz lehetőség, hogy a síterepeken a napijegyekhez 2-3 euróért kiegészítő biztosítást vásárolhassanak az érintettek. A bukósisak viselése is jövőre 18 éves korig kötelező, ráadásul január 1-től pályarendőrök is szondáztatnak – szóval lesznek itt változások bőven.