Újra megnyitották az olasz sípályákat

Fatima
Két év lezárás után a hétvégén megnyitottak az olasz síterepek, visszatérhettek a síelők az olasz pályákra.

November utolsó hétvégéjén hivatalosan megnyitották a síszezont Olaszországban, ahol 2020 tavasza, a koronavírus-járvány kezdete óta zárva tartottak a sípályák. A tavalyi szezon teljesen kimaradt, az idei azonban ígéretesnek tűnik: a nyitásra Horvátországból és Rómából is érkeztek sízők egy dél-tiroli sípályára. “Végigfut a hideg a hátamon, mert 2020 március 8-án, a híres március 8-án hagytuk el a pályákat, és rohantunk Rómába, mert minden le volt zárva. Közel két évig tartott, nagyon boldogok és meghatódottak vagyunk” – mondta egy síelő az Euronews-nak.

Illusztráció: Getty Images

A Dolomitokban is megnyitottak a sípályák, de a térség síterepeit kezelő szervezet szerint nem lehet kizárni az újabb leállást. “Fontos, hogy használjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket: oltassuk be magunkat, tartsuk be a szabályokat, használjuk ki a zöld útvonalakat, és akkor ezzel potenciálisan lezárás nélkül is meg tudjuk oldani a szezont. De mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ez megtörténhet, és ha ez megtörténik, akkor az nagyobb horderejű lesz” – mondta a sípályák vezetője, Zeno Kastunger.

Olaszországban a Dél-Tirol tartományban a legalacsonyabb az oltottsági arány, emiatt a hatóságok több városban is szigorú korlátozásokat vezettek be, hogy biztosítani tudják a síelni vágyok gondtalan sportolását.