Olaszországban tarol az omikron

Diósi Szilvia
Emelkedik a koronavírusos betegek száma Olaszországban, egyre többen szorulnak kórházi ellátásra.

A napi esetszám – kevesebb mint félmillió teszt elvégzésével – túllépte a 132 ezret – közölte az MTI. Pontosan egy hete a napi esetszám valamivel több mint 83 ezer volt. Az utóbbi egy hét alatt majdnem 590 ezer új beteget szűrtek.

Július 5-én egy nap alatt 94-en vesztették az életüket a Covid-19 miatt, egy héttel ezelőtt egy nap alatt 69 halottat regisztráltak. Az utóbbi hét napban 464 beteg halt meg.

Maszkot viselő nő az utcán.
Forrás: Getty Images

Az aktív betegek hivatalos száma túllépte az egymilliót, más számítások szerint a betegek száma ennek egyharmadával több lehet.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a megemelkedett esetszám az omikron két alváltozata, a BA.4 és BA.5 erőteljes terjedésével magyarázható, ami Olaszországban más európai országokhoz képest később kezdődött el, mivel itt később, tulajdonképpen csak júniustól enyhítették a korábbi járványkorlátozásokat.

Napról napra emelkedik a kórházi kezelésre szorulók száma is:

több mint nyolcezer beteg van a Covid 19-osztályokon, 323 pedig intenzíven.

Az északi, tízmillió lakosú Lombardia tartományban, ahol a 12 év feletti lakosság közel hetven százaléka már a harmadik oltást is felvette, az új betegek száma egy nap alatt 19 ezer volt, és heten haltak meg a fertőzés vagy annak szövődményei következtében.

A déli, ötmilliós Szicíliában, ahol országosan a legmagasabb az oltás nélküli ötven felettiek aránya, egy nap alatt tízezer új beteget szűrtek ki, és heten haltak meg.

Andrea Costa egészségügyi államtitkár elmondta, hogy

a római kormány nem tervezi semmilyen korlátozás visszavezetését.

Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza úgy látta, a betegek számának ismételt emelkedése bizonyítja, hogy a pandémiának még nincs vége. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a járvány korábbi időszakaiban az intenzív osztályon kezeltek száma elérte a négyezret is, miközben jelenleg háromszáz körüli a számuk.

Olaszországban 2020 februárja óta 18,9 millióan kapták el a fertőzést, a halottak száma megközelíti a 169 ezret.