Marad a maszk az olaszországi tömegközlekedésben

Diósi Szilvia
Sokan elégedetlenek a döntéssel, hogy szeptember 30-ig továbbra is viselni kell az Ffp2 típusú maszkot a tömegközlekedésben Olaszországban.

A repülők kivételével továbbra is marad a maszkhasználat a tömegközlekedésben – jelentette be az olasz egészségügyi tárca.

A kormány június közepétől ígérte a még hatályos járványkorlátozások eltörlését, az utolsó napon azonban mégsem engedélyezte a mostanáig kötelező maszkhasználat teljes feloldását. Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelkezése szerint

szeptember 30-ig továbbra is viselni kell az FFP2 típusú maszkot a tömegközlekedésben.

Maszkot viselő nő.
Fotó: Getty Images

 Sokan elégedetlenek a döntéssel, mert a buszokon, metrókon, vonatokon gyakran nincs légkondicionáló, így az FFP2-maszk kellemetlen a kánikulában. Kivételt egyedül a repülőterek és repülők jelentenek, ahol csütörtöktől nem kell viselni maszkot. Ezzel az intézkedéssel Róma alkalmazkodott az Európai Unió többi országában már korábban bevezetett engedményhez.

Nem kötelező azonban többé a maszk használata a mozikban, színházakban és a zárt sportcsarnokokban, valamint az oktatásban sem.

Továbbra is muszáj viszont felvenni a kórházakban, más egészségügyi intézetekben, idősotthonokban.

Csütörtöktől megszűnik az ötven év felettiek oltási kötelezettsége, amit februárban vezettek be. A mostanáig 2,4 millió személyt bírságoltak meg egyszeri száz euróval.

Olaszországban több mint 600 ezer az aktív betegek száma, több mint négyezren vannak kórházban, és majdnem százkilencvenen intenzív osztályon.

Forrás: MTI