Világ 2021. április 01.

Húsvétkor lezárják Olaszországot

Fatima Világ 2021. április 01.
A szigorú korlátozásokat egészen április végéig fenntartják.

Péntektől minden tartomány vörös zónás lesz, tehát egésznapos kijárási tilalom lesz érvényben, az élelmiszerüzleteket kivéve lezár a kereskedelem és a vendéglátás, mely kizárólag elvitelre dolgozhat. Az otthon elhagyása is csak szigorú feltételek közt történhet: kizárólag engedéllyel lehetséges, a rokonlátogatások napi egyszer engedélyezettek úgy, hogy legfeljebb két felnőtt csatlakozhat az egy háztartásban élőkhöz. A misékre a lakóhelyhez legközelebbi templomba lehet elmenni – írja a HVG.

Képünk illusztráció. Fotó: Vincenzo PINTO / AFP)

Április végéig marad a szigorítás

Nem csupán a húsvét idején lesz ez így, hanem egészen április végéig: a tartományok kiemelten és közepesen járványveszélyes zónákban maradnak, vagyis vörös és narancssárga fokozatban. A vörösben teljes, a narancsban csak részleges a kijárási tilalom, estétől reggelig tart, és az üzletek nyitva tarthatnak. A tartományok közötti közlekedés továbbra is tiltott lesz. A kormány döntése szerint a bölcsődékben, óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban a lezárt régiókban is biztosítani kell a gyerekek jelenlétét. A nagyobb diákoknál a helyi adatok függvényében határoznak a távoktatás és a tantermi jelenlét arányáról.

Már több mint 10 millió lakost oltottak be, közülük 3,1 millióan kaptak már második dózist. A korábban nem hatékonyan működő regisztrációs rendszert az olasz posta vette át, április közepétől pedig a gyógyszertárakban is megkezdődhet a vakcinázás. Az a hír járja, hogy elkészült az oltást megtagadó egészségügyi dolgozókat szankcionáló jogszabály-tervezet is, miszerint azt az egészségügyben dolgozót, aki nemet mond az oltásra, olyan munkakörbe helyezhetik át, ahol nincs kapcsolatban emberekkel, ha erre semmi lehetőség, akkor pedig felfüggesztik őt a bérezés ideiglenes megvonásával. A rendelet december 31-ig lesz hatályban.

Keresés az oldalon