Ráfázhatsz, ha már befizetted a nyaralásod árát

Startlap Utazás
A hazai utazási irodák nem számítottak sem a forint árfolyamváltozására, sem az üzemanyagárak növekedésére, sem pedig az orosz-ukrán háború kitörésére.

Súlyos tízezrekkel fizethetnek többet a tervezettnél azok, akik utazási irodák segítségével nyaralnak idén – derül ki az rtl.hu összeállításából.

Az RTL Híradó kérdésére az IBUSZ-nál azt mondták, a kerozin világpiaci árának emelkedése miatt kényszerültek árat emelni, a gyerekek esetében is, ugyanis ez mindenkire vonatkozik, aki utasként a repülőgépen helyet foglal el. Az 50 százalék kedvezményt csak néhány szálláshelyen tudják érvényesíteni a gyerekek esetében.

Az utazási irodánál mindezek ellenére azt tapasztalják, hogy a legtöbben nem mondanak le az utazásról, kifizetik a plusz költségeket is.

Hasonló a helyzet, nagyon kevés a lemondás az árain 8 százalékot emelő Kartago Toursnál is. “Most jutottunk el arra a szintre, amikor arról kell döntenünk, hogy ha nem tudunk megegyezni az ügyfeleinkkel, akkor törölnünk kell járatokat, hiszen a júniusi járatok még elmentek veszteséggel”, de hosszú távon ez már nem lesz tartható egyetlen utazási irodánál sem – nyilatkozta az RTL Híradónak Füri Mihálnyé, a Kartago Tours cégvezetője.    

Getty Images

Az utazási irodákat tömörítő szövetség elnöke szerint az utaztatók azért kénytelenek most emelni, mert a nyári szezonra tavaly ősszel kezdték a tervezést, amikor még nem számítottak, sem a forintárfolyam változására, sem az üzemanyagárak növekedésére, sem pedig az orosz-ukrán háború kitörésére.

Molnár Judit úgy véli, hogy az őszi utószezonban már nem kell plusz költséget fizetni.