Novemberben nyit Ausztrália

Balázs
Ausztrália novembertől újra megnyitja nemzetközi határát, ezzel régóta várt szabadságot biztosítva a beoltott állampolgároknak és hozzátartozóiknak.

2020 márciusa óta Ausztráliában a világ legszigorúbb határvédelmi szabályai vannak érvényben – a kormányzat még saját állampolgárainak is megtiltotta, hogy elhagyják az országot. Ausztrália azonban novembertől újra megnyitja nemzetközi határát, ezzel régóta várt szabadságot biztosítva a beoltott állampolgároknak és hozzátartozóiknak. A keménykezű politikát sokan dicsérték, mert segített visszaszorítani a Covidot, ugyanakkor ellenzői is akadtak, mivel családokat is elválasztott egymástól – írja a BBC.

Ausztráliában több mint 1300 halálesetet, és több mint 107 000 fertőzést regisztráltak a Covid-19 miatt. A nyitásnak feltételei is vannak, pl. az emberek „akkor lennének jogosultak utazni, ha államukban az átoltottsági arány elérné a 80%-ot” – mondta Scott Morrison miniszterelnök egy pénteki sajtótájékoztatón.

A külföldiek számára a beutazás lehetősége még nem nyílik meg, de a kormány álláspontja szerint „dolgoznak rajta, hogy a turistákat újra a partjainkon üdvözölhessük”.

Jelenleg az emberek csak kivételes okokból hagyhatják el Ausztráliát, például elengedhetetlen munkavégzés céljából, vagy egy haldokló rokon meglátogatása miatt. Morrison elmondta, hogy az Ausztráliában kötelező 14 napos szállodai karantént – amely minden egyes utazónak 3000 ausztrál dollárba (kb. 670 000 Ft) kerül – hét napos otthoni karantén váltja fel a beoltott ausztrálok és az állandó lakcímmel rendelkező lakosok esetében.

A Qantas ausztrál légitársaság gépe felszáll Sydneyben.
A Qantas ausztrál légitársaság gépe felszáll Sydneyben (Forrás: Getty Images)

A nem oltott utazóknak továbbra is 14 napig kell karanténban maradniuk a szállodákban. A Qantas ausztrál légitársaság válaszul bejelentette, hogy a tervezettnél egy hónappal korábban újraindítja nemzetközi járatait. A legfontosabb tengerentúli célállomásokra utazó járataira már december 18-tól foglalhatunk jegyeket.