Belföld 2021. május 15.

Nagyon drága lehet idén a nyaralás

Startlap Utazás Belföld 2021. május 15.
A magyar szállodák több hónap után végre nyithatnak, azonban a belföldi turistáknak mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk a szezon során, mint azt tavaly nyáron tették.

Lassan megnyitja kapuit szinte minden hazai szálláshely a látogatók előtt, azonban az már látszik, hogy a tavalyi árak nem tarthatóak – írja a Portrfolio.hu.

Drágulást hoz a nyár

Az élelmiszerek árai jelentősen emelkedtek 2020-hoz képest, arról nem is beszélve, hogy a vendéglátás munkavállalói szempontból ma már nem számít annyira biztos megélhetésnek, így csak magasabb bérezésért lehet visszacsábítani az egykor ott dolgozókat. Ráadásul a hosszadalmas kényszerleállás hatalmas bevételkieséssel járt a szállodaiparban a tulajdonosok részéről is.

Vihar utáni naplemente a Balaton felett a fonyódi magas part felől fényképezve – MTI/Varga György

Erre mintegy reagálva, az április 25-én életbe lépett új kormányrendelet megpróbálja segíteni a hazai hoteleket. A Széchenyi Pihenő Kártya, vagyis a SZÉP-kártya mindhárom zsebéről ugyanis bármelyik kapcsolódó szolgáltatást ki lehet fizetni ez év végéig, ami megtámaszthatja a hazai keresletet.

Horvátország a belföldi turizmus versenytársa lehet

Ugyanakkor Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke minimum 15-20 százalékos emelkedést vizionál az idei szezonra. Ezáltal a belföldi szolgáltatóknak a görög, a horvát és a szlovén nyaralások komoly versenytársai lehetnek.

Fürdõzõ turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) – MTI/EPA/Antonio Bat

A Szállás.hu a Portfolio megkeresésére közölte, hogy egyelőre 7 százalékos növekedést látnak, de a tapasztalat azt mutatja, ahol a kényszer-leállásokat azonnal fejlesztés követte, ott az árak is emelkedni fognak. Az első komolyabb drágulást valószínű a balatoni szállásoknál lehet majd tapasztalni.

Budapest érdekes helyzetben

Míg országszerte egyre költségesebbek lehetnek a szálláshelyek, addig a fővárosban kissé más a helyzet. Ugyanis a vendégek nagy részé leginkább külföldi turistákból szokott állni, akik jelenleg még elmaradnak jócskán. 

Ezért amíg nem indulnak meg nagy tömegben, addig maradnak a néhol már nagyon alacsonynak számító szobaárak.

Keresés az oldalon