5 kevésbé ismert, izgalmas hazai múzeum, amit egyszer az életben látni kell

Turi Dániel
Május 18-án a világ több mint száz országában ünneplik a Múzeumok Világnapját és ez alól Magyarország sem kivétel. Ennek apropóján most a megszokott múzeumi listákkal ellentétben mi összegyűjtöttük az ország 5 legkülönlegesebb, legmeglepőbb múzeumait, amiket egyszer mindenképp érdemes megnézni!

A népszerű, országos hírnévnek örvendő múzeumokat nagyjából mindenki ismeri, könnyen felkeresheti és megtekintheti az aktuális kiállításait. De mi a helyzet a kevésbé ismert, mégis gyakran ugyanolyan vagy talán még izgalmasabb múzeumokkal? A Múzeumok Nemzetközi Világnapja alkalmából most megmutatunk öt olyan érdekességet az ország különböző pontjairól, amik talán kevésbé élnek a köztudatban, mégis garantáltan maradandó élményt nyújtanak azoknak, akik ellátogatnak valamelyikbe! 

Afrika Múzeum, Balatonederics

A Balaton partján található múzeum igazi különlegesség, hiszen amellett, hogy megmutatja Afrika szépségeit, mini állatkertként is üzemel, ami miatt tökéletes választás lehet kisgyerekes családoknak. A múzeumot egy neves vadász és kutató Dr. Nagy Endre alapította és leginkább az ő, négy évtized alatt összegyűjtött trófeái és ereklyéi láthatók Balatonedericsen.

Az idelátogatók megismerkedhetnek a bennszülöttek harci és vadászeszközeivel,

a mindennapokban használt, európai szemmel mégis különlegesnek ható használati tárgyakkal és a kutató saját fegyvereivel egyaránt. A múzeumot körülvevő aprócska állatkertben találkozhatunk zebrával, tevével, bivalyokkal és dámvadakkal egyaránt, a gyermekek pedig akár pónilovagláson is részt vehetnek.

A múzeumban 40 év ereklyéi láthatók
Fotó:Facebook

Nyitva tartás és árak:

Április-Május; Szeptember-Október: 09.00 – 16.00

Június-Augusztus: 9.00-17.30

Belépés: Ingyenes

 

 

Nemzeti Történeti Emlékpark, Ópusztaszer

Ópusztaszeren valójában egy szabadtéri néprajzi múzeummal  és egy skanzennel találkozhatnak az érdeklődök. A főépületben, az úgynevezett Rotundában állandó kiállítások várják a látogatókat, többek közt itt tekinthető meg

a legendás, százhúsz méter hosszú és tizenöt méter magas panorámakép, a Feszty-körkép is.

Emellett számtalan szabadtéri kiállítás teszi még izgalmasabbá az itt töltött időt.

Állandó és időszakos kiállítások várják a látogatókat
Fotó: MTVA/ Kelemen Zoltán Gergely

A Szabadtéri néprajzi gyűjtemény tizenkilenc épületből álló komplexum, ahol megismerkedhetünk az ország különböző tájegységeivel, a jellegzetességeikkel és természetesen a történelmükkel. Az úgynevezett Nomád Parkban, ahol több jurta is található, az egykori eurázsiai népeket, szokásaikat nézhetjük meg.

Lovasbemutató és egyéb programok is várják a látogatókat
Fotó: MTVA/Kelemen Zoltán Gergely

Az év során folyamatos rendezvények is várják az idelátogatókat, júniusban szervezik meg például a Nemzetközi Néptánc-találkozót, augusztus 20-án pedig hatalmas ünnepséggel emlékeznek meg az államalapításra.

Nyitva tartás és árak:

Keddtől-vasárnapig: 10.00-18.00

Nyári belépőjegy: 3000 Ft

Nyári belépőjegy (Feszty-csomag): 3400 Ft

 Téli belépőjegy (november 1-től): 2400 Ft

Szelfi Múzeum, Budapest

Az első hazai úgynevezett Szelfi Múzeum 2018-ban nyitotta meg kapuit, mára pedig már kettő is található belőle a fővárosban. A két épületben összesen közel ezerötszáz négyzetméteren van lehetőség a nem mindennapi szórakoztatásban részt venni. A Szelfi Múzeum természetesen elsősorban a fiatalokat szólítja meg, hiszen a lényege az, hogy olyan, a lehető legkülönbözőbb, legőrültebb installációk között készíthet bárki képet magáról, amilyenekre a legmerészebb álmaiban sem gondolt volna. Egyszóval itt valójában

az ideérkezők maguk a múzeumban kiállított képek szereplői, főhősei.

A Szelfi Múeum izgalmas kaland mindenkinek
Fotó: MTVA/Balogh Zoltán

A több mint húsz különböző helységben van lehetőség pénzben fürdeni, lovakon vágtázni vagy akár egy medencényi cukorkában megmártózni.

Nyitva tartás és árak:

Hétfőtől-vasárnapig: 10.00 – 19.00

Normál jegy: 3600 Ft

Kombinált jegy: 6200 Ft

Sziklakórház Atombunker Múzeum, Budapest

 

Több mint 2300 négyzetméteren fekszik Budapest – és valószínűleg az ország – egyik legsokkolóbb, legérdekfeszítőbb múzeuma a Budai Várnegyedben. A földalatti létesítménynek a története tökéletes lenyomata a múlt századnak: a

kórház sürgősségi ellátóhelyként szolgált a második világháborúban és az 1956-os forradalom alatt is.

Később, a hidegháború során atombunker lett belőle, mára pedig az egyik leghitelesebb, legszívbemarkolóbb tanúbizonysága a történelemnek.

Berendezett terem a Sziklakórházban
Fotó: MTVA/ Szigetváry Zsolt

Az állandó tárlat bemutatja, hogy milyen volt a Sziklakórház falai közt sebesültként, dolgozóként, vagy csak egyszerű állampolgárként átélni az éveket. Ezen felül egyórás tárlatvezetésen is részt vehetnek a látogatók, ahol megismerkedhetnek a létesítmény legmeglepőbb titkaival is.

Nyitva tartás és árak:

Hétfőtől-vasárnapig: 10.00 -19.00

Belépőjegy:  5000 Ft

Tárlatvezetés: 6350 Ft

Houdini Ház, Budapest

 

Minden idők legnagyobb és legtitokzatosabb szabadulóművészének, Harry Houdininek állít emléket a Budapest szívében, a Várnegyedben megtalálható múzeum. Európa egyetlen Houdini múzeuma állandó kiállítással várja az idelátogatókat, amit többek közt

a legendás bűvész relikviából, mint például a saját bilincseiből és különböző, a trükkjeihez használt tárgyakból állítottak össze.

 

Houdini bilincsei és tárgyai a kiállításon
Fotó: MTVA/Marjai János

Emellett megtalálhatók itt még az Adrien Brody főszereplésével készült amerikai szuperprodukció kellékei is, csakúgy, mint Houdini levelezéseinek egy-két darabja is. A kisebbeknek különösen izgalmas élményben lehet részük, a látogatókat ugyanis egy élő bűvészműsorral és különböző interaktív programokkal is szórakoztatják.

Nyitva tartás és árak:

Hétfőtől-vasárnapi: 10.00-19.00

Belépőjegy: 3500 Ft