Belföld 2020. augusztus 21.

Mozipremierekkel várnak az első Veszprém-Balaton filmpikniken

Startlap Utazás Belföld 2020. augusztus 21.
A szeptember 3-5. között zajló programokon Balatonfüreden és Veszprémben, öt helyszínen mintegy negyven magyar filmet nézhet meg ingyenesen a közönség.

A balatonfüredi Balaton moziban a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum bemutatójaként tartják az egyik legelső, 1961-ben Marton Endre által rendezett színes-szélesvásznú magyar film, a Katonazene című alkotás restaurált verziójának mozipremierjét. A bemutató előtt köszöntik a filmet fényképező, 91 éves Kossuth-díjas Hildebrand Istvánt, aki olyan klasszikusok operatőre volt, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Psyché vagy a piknik programjában is szereplő A Pogány Madonna – olvasható a közleményben.

Mint írják, a filmben olyan színészóriások lesznek láthatók, mint Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc.

A Nemzeti Filmintézet által a Filmarchívum Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programjának keretében végzett értékmentő munkának köszönhetően tökéletes kép- és hangminőségben lesz látható a filmalkotás.

“Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse. Finoman kimunkált módon, hagyományosan, de részletgazdagon, érzékeny portrékat rajzolva mesél egy szerelmi háromszög-dráma apropóján az összeomló Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiről, társadalmáról és értékrendjéről. A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép – aki végig nézi, megérti, miért, és katartikus percek szemtanúja lehet” – idézi a közlemény Muszatics Pétert, a Filmpiknik művészeti igazgatóját. A vetítés után beszélgetés lesz a Filmarchívum munkatársaival, többek között Ráduly György igazgatóval.

A veszprémi Hangvillában Buvári Tamás közösségi finanszírozásban megvalósult Magdolna című alkotását premier előtt láthatja a közönség. A filmben a Nagy Katica által megformált Bódi Magdi 1933-ban rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját.

A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Balatonfüreden, a Tagore sétányon óriás kivetítőn nézhetik meg az érdeklődők a szintén a balatoni városban forgatott akcióvígjátékot, A Pogány Madonnát.

Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján 1981-ben készítette el a filmet, amely hatalmas közönségsikert aratott.

A film előtt látható lesz egy 1985-ös, Balatonfüredet bemutató rövidfilm, A Pogány Madonna vetítése előtt pedig Till Attila beszélget Bujtor István feleségével és fiával – áll az összegzésben.

(MTI)

Keresés az oldalon