Orosz fricska az amerikai nagykövetség ellen

Szloboda Csaba
Megváltoztatták annak a térnek a nevét, ahol Moszkvában az amerikai nagykövetség áll. Az új elnevezés alapján egyáltalán nem véletlenül.

Korábban az amerikai diplomáciai címe Bolsaja Gyevjatyinszkaja utca volt. A rendelet értelmében a moszkvai központi közigazgatási körzet Presznyenszkij kerületnek a Bolsaja Gyevjatyinszkaja utcától a Malaja Konyjusovszkaja utcáig, a Konyjusovszkaja utca mentén terjedő, eddig el nem nevezett terület neve a Donyecki Népköztársaság tere lett. A területen lévő korábbi címeket eltörölték.

Így a Donyecki Népköztársaság tere 1. lett hivatalosan a moszkvai amerikai nagykövetség címe Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere által szerdán kiadott rendelet alapján.

Az elnevezésről a moszkvai önkormányzat által kiírt online népszavazás szavazás döntött: “a Donyecki Népköztársaság tere” a voksok 44,69 százalékával végzett az élen.

Moszkvai amerikai nagykövetség
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az az elképzelés, hogy a teret “a Donyec-medence védőiről” nevezzék el, 31,54 százalékot kapott, és a véleménynyilvánítók 8,33 százaléka vélekedett úgy, hogy az amerikai diplomáciai misszió címének magában kellene foglalnia a donyecki “népi milíciához” tartozó Szparta zászlóalj elesett parancsnokának, Vlagyimir Zsogának a nevét, akinek Vlagyimir Putyin elnök posztumusz az Oroszország Hőse címet is adományozta.

A fővárosi elöljáróság közölte, hogy teret fognak elnevezni a csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaságról is.

A helyszínről szintén online szavazás fog dönteni. Sajtóértesülések szerint jó eséllyel a brit és a német nagykövetség között dőlhet el, hogy melyik kapja ezt az új címet.

Az ukrajnai háború kitörése után több európai NATO-tag- és tagjelölt ország városaiban neveztek át utcát, útszakaszt vagy teret közvetlenül a helyi orosz képviseleteknél vagy azok közelében Ukrajna iránti szolidaritásból.

A médiában megjelent hírek szerint az orosz nagykövetség környékének “elukránosítására” készül Washington is.

(MTI)