Szigorított a Mol: június 24-étől két változás is vár a tankolókra

Startlap Utazás
Hivatalos bejelentés még nem történt, de több Mol-kút közösségi oldalán is megjelent a változásról szóló tájékoztató.

Frissítés:

A Mol megerősítette a töltőállomásokon bevezetett változásokról szóló információkat. A vállalat indoklását itt olvashatod.

 

Június 24-étől változik az üzemanyagvásárlás felső mennyiségi korlátja a Mol-kutakon: legfeljebb 50 liter benzint lehet tankolni. A vállalat töltőállomásain a mai napig gépjárművenként naponta legfeljebb 100 liter volt tankolható, amiből maximálisan 20 liter kerülhetett szabványos kannába. 

Szintén változás – bár a Mol részéről hivatalosan még meg nem erősített -, ami több település Mol-benzinkútjának Facebook-oldalán, azonos megfogalmazásban olvasható:

kannába kizárólag piaci áron vehetünk benzint.

“Kisnyomású kútoszlopainkon az engedélyezett maximális tankolási mennyiség napi 50 liter. Nagynyomású kútoszlopunkon a magyar rendszámú 3,5 – 7,5 t össztömegű, valamint a mezőgazdasági erőgépek továbbra is mennyiségi limit nélkül hatósági áron vásárolhatnak. ‼️‼️ Edényzetbe, kannába történő tankolás esetén a PIACI ár érvényes. ‼️‼️” június 24-étől – olvasható a bejegyzésekben.

Kérik a vásárlókat, hogy amennyiben a gépjármű benzintankja mellett “külső edényzetbe is tankolnának, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a benzintankba történő tankolás vételárának rendezését követően, önálló tranzakcióként szíveskedjenek megtenni”. Abban az esetben, ha a gépjármű üzemanyagtartályába és külső edényzetbe egyszerre, egy tranzakció keretében tankol valaki, akkor a töltőállomás a teljes mennyiség tekintetében az irányadó piaci árat kell megfizetni.

MTVA/Bizományosi: Róka László

Figyelmeztetnek: a tankolási szabályok betartását biztonsági kamerákon keresztül folyamatosan ellenőrzik. És arra a korábbi szabályra is emlékeztetnek, hogy fizetéskor a gépjármű honosságát a forgalmi engedély felmutatásával kell igazolni, ennek utólagos bemutatására nincs lehetőség. “Amennyiben a honosság nem állapítható meg és az nem került igazolásra, úgy a piaci ár érvényes, utólagosan ezzel kapcsolatos reklamációt nem tudunk fogadni!” – írják a tájékoztatóban.

A hatósági üzemanyagárak továbbra is 480 forinton vannak befagyasztva, a 95-ös benzin piaci átlagára 778,9 Ft/liter, a gázolajé 832,9 Ft/liter.

Korábban megírtuk, az üzemanyagárak és az infláció féken tartása miatt a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. A rendelet 2022. október 1-ig van érvényben, és meghosszabbítható.