Az eddigi legolcsóbb külföldi utak drágulnak legjobban

Startlap Utazás
Az utazási korlátozások megszűnésével a magyarok jelentős része úgy érzi, hogy ideje bepótolni mindazt, ami nyaralásban elmaradt az elmúlt két év során.

Két esztendei bezártság után rengeteg készültek nyaralásra, amikor is az oroszok megtámadták Ukrajnát. Ennek hatására elbizonytalanodtak az utazásszervezők, az egyre erősödő kereslet pedig elapadt – írja a Világgazdaság.hu

A lapnak nyilatkozott Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, aki elmondta, hogy az orosz invázió hatására a piac másfél hétre le is fagyott. 

Az oroszok és az ukránok hiánya mindenekelőtt Törökországban, Cipruson és Egyiptomban szembetűnő, ahol a kieső vendégkör egy részét semmilyen akcióval sem tudja pótolni a szállodaipar. 

A törökök viszont gyorsan reagáltak, ők komoly marketingkampánnyal vették célba a nyugat-európai turistákat, de az oroszokra például továbbra is számítanak.

Az utaztatók szövetségének adatai szerint átlagosan mintegy 10 százalékkal drágábbak az idén a nyári külföldi szervezett utak, amit az inflációval és a világpiaci árakkal tisztában lévő ügyfelek nem tartanak túlzónak – mondta Molnár Judit.

Nagyon bizonytalan viszont a buszos utaztatás árképzése, miután az üzemanyagárak elszálltak, és a lakossági üzemanyagárstop nem terjedt ki a vállalkozásokra, így tetemes költségnövekedés jöhet az eddigi legolcsóbb utazási formában.

A magyarok körében toplistás tengerpartokon továbbra sincs helycsere, így most nyáron is a horvát, a görög és a török turistaparadicsomokba indul a legtöbb hazai turista. A három dobogóst pedig, mint általában, most is Egyiptom, Olaszország, Spanyolország és Tunézia követi.