Belföld 2021. július 05.

Imádnivaló Miskolc: kalandok és élmények a fürdőn túl

Fatima Belföld 2021. július 05.
Turisztikai szempontból Miskolc legjelentősebb látványosságai közé tartozik Miskolctapolca a Barlangfürdővel és az azt körülvevő parkkal, amelyben csónakázótó, strand és kalandpark is található - de mi van ezeken túl? Mutatjuk!

A régészeti leletek tanúsága szerint Miskolc területe ősidők óta lakott, s ez Magyarország legrégebben lakott területe is. Fontos kereskedőutak mentén épült, már a középkorban kereskedőváros volt, jelentősége pedig azóta sem csökkent. Napjainkban az ország egyik legjelentősebb ipari központja, de turizmusban is erős. 

Minden út Miskolcra vezet

Miskolc az M30-as autópálya, egyben az E71-es, amely Rijekától Kassáig és E79-es utak közelében található. Utóbbi nemzetközi út Thesszalonikitől a belváros felé veszi az irányt a régi országúton. Ezenkívül a 3-as és a 26-os főutak találkozópontja, de mellékutak és egyéb alacsonyabb besorolású útszakaszok is érnek a városba, illetve indulnak ki onnan, például Egerbe, Kistokajba, Bükkszentkeresztre, Parasznyára, Szirmabesenyőre, Harsányba. Könnyedén el lehet jutni Miskolcra autóbusszal és vonattal is, szóval tényleg minden út Miskolcra vezet. Aki arra jár, elsősorban a miskolctapolcai Barlangfürdő miatt látogat oda, mi azonban összeszedtünk olyan programokat, amikre azért érdemes időt szánni két fürdőzés közt.

1. Városnézés

Miskolc belvárosa tulajdonképpen maga a történelmi Miskolc, az ezen kívül eső városrészek vagy önálló települések voltak, mielőtt a városhoz csatolták őket, vagy később épültek. A Belvárosban található több is Miskolc jellegzetes épületei közül, bár a leghíresebbek, például a diósgyőri vár vagy a Barlangfürdő más városrészekben vannak. A túrát azonban mindenképpen érdemes a Belváros legjelentősebb útjánál kezdeni, azaz a városrész teljes hosszán áthúzódó Széchenyi István úton. A Városház tér és a Szinvapark közti szakasz 1984 óta sétálóutca, csak a villamosok közlekednek itt. Ez az úgynevezett „Főutca”, amelynek hangulata a 19. századot idézi. Itt található a Rákóczi-ház, ami a város egyik legrégebbi lakóháza, ma a Miskolci Galéria működik benne, mellette látható a Sötétkapu, ahol korábban a vámot, dézsmát szedték be. A főutcától délre az Erzsébet tér, ahol az Erzsébet fürdő és a Miskolci Akadémiai Bizottság székháza található, de itt áll Magyarország első egész alakos Kossuth-szobra és egy szökőkút is.

Éppen a másik irányban, északra a Deák tér az Erdészeti palotával, de jelentős a Népkert is, ami a legnagyobb belvárosi park – itt van a Népkerti Vigadó, az ország első Erzsébet királyné-szobra, és a Népkerti Szoborpark. A végtelenségig lehetne sorolni még a neves tereket és épületeket – ezeket jelöltük a lenti térképen.

Ha egy profira hagynád a városnéző túra megszervezését, akkor van egy jó hírünk: indítanak tematikus, vezetett sétákat a városban, de egyébként overallos barlangtúrára is van lehetőség a Bükki Nemzeti Park kiépített barlangjában. A kicsikre is gondoltak – nekik kincskeresést szerveznek.

Amit még mindenképpen kiemelnénk, az a Nyilas Misi Ház és a Szinvaterasz – ez utóbbi a Villanyrendőr néven ismert kereszteződés közelében. A lépcsőzetes kialakítású tér a városon keresztülfolyó Szinva patak partján található. Számos múzeum is található a város területén, amelyek közül is kiemelkedő a 2013-ban megnyitott Pannon-tenger Múzeum, illetve a Herman Ottó Múzeum Papszeri épülete és a Magyar Ortodox Múzeum.

2. Kisvasúttal Lillafüredre

Miskolc és Lillafüred között kisvasút is közlekedik, amit korábban a Bükkben kitermelt faáru, illetve a Diósgyőri szénbánya szenének szállítására hozták létre, a személyszállítás csak később indult meg. Az ezzel is látogatható nevezetességek döntő többsége Lillafürednél van, éppen ezért a legtöbb utas Miskolc – Lillafüred – Garadna – Lillafüred útirányon utazik. A Bükk-vidék gyöngyszeménél található a csodálatos Palotaszálló, közvetlen közelében egy teraszos sétányrendszer – innen nyílik az Anna-mésztufabarlang és több kisebb kőfülke, itt áll József Attila szobra és István főherceg látogatásának emlékoszlopa. Elképesztő kilátás tárul elénk: hazánk  legmagasabb szabad esésű 20 méter magas vízesése, a Lillafüredi vízesés. Érdemes ellátogatni a Szent István-barlanghoz, az Ősemberbarlanghoz, a Pisztrángtelephez vagy az Őskohóhoz, a mi kedvencünk azonban a Molnár-szikla: a legenda szerint innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár lánya, akik nem lehettek egymáséi, míg egy másik monda arról szól, hogy egy idős molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta, hogy fiatal felesége megcsalja.

A Hámori-tónál a természet ölelésében lehet megpihenni, ezt követően pedig irány a libegő, melynek kiindulópontja az Erzsébet sétányon található, ahonnan 1080 méter hosszan, 263 méteres szintkülönbségen szállítja az utasokat a 606 méter magas Jávorhegyre. Mellette rollerösvényt és egy Oxigén nevű túraútvonalat is kialakítottak.

Lillafüredi vasút / Fotó: Laszlo Szirtesi/Getty Images

3. Lillafüredi Függőkert

Megér egy kicsit több figyelmet szentelni a Függőkertnek, ahol egy “tematikus sétány” húzódik, mely a Szinva tanösvényre fűződik rá, azt gazdagítja kilenc állomáshelyével. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak; de kellő hangsúlyt kapnak a természeti és a mesterségesen épített környezeti elemek is: a vízesés – mely az ország legmagasabb vízesése -, az Anna-barlang, a Garadna-patak, a József Attila-szobor, a kőbe vésett Óda idézet – írja a HelloMiskolc.

  • Fiatalság és a találkozások terasza: A függőkert legnagyobb, egybefüggő fogadótere, amely az ide érkezőknek kikapcsolódást nyújt, a gyermekek számára játszóterületként szolgál.
  • Vízesés terasza: Csodálatos, közvetlen közeli kilátás nyílik az ország legmagasabb, 20 méter magasból lezúduló Szinva vízesésére.
  • Virágok terasza: Tavasztól őszig színes virág kavalkádot kínáló kert.
  • Zene terasza: A kamarakoncertek és a szólómuzsikálás helyszíne színpaddal és nézőtérrel.
  • Költészet terasza: A Lillafüreden töltött idő ihlette József Attila Óda című versét, amelynek emléket állít e teraszon a költő szobra és versének néhány kőbe vésett sora. A szobor és környezete a költészettel, irodalommal kapcsolatos események színhelyéül szolgál.
  • Szobrászat terasza: Szobrok, képzőművészeti alkotások kiállítóhelye.

A függőkert minden évszakban szabadon látogatható, legalsó teraszáról nyílik a már említett Anna-barlang.

A terület nem akadálymentesített, így végigjárásakor vegye figyelembe, hogy a teraszokat hosszabb rövidebb lépcsősorok kötik össze.

4. Tévétorony és Avas

Az Avas vulkáni eredetű, 234 méter magas domb, egyben Miskolc egyik városrésze is. A domb tetején áll a tévétorony, közismert nevén az Avasi kilátó, ami a város egyik jelképe, a belvárosi részen pedig a legrégebbi épület, az avasi gótikus református templom, mellette a festői hatású, hosszú ideig a város emblémájaként is használt 1557-ben épült harangtorony. Avason található a Herman Ottó Múzeum, a Kálvária és a Csupros Mária-szobor is, amit Deák Ferenc plébános kezdeményezésére emelték a Miskolcot elkerülő pestisjárvány emlékére, hálából.

5. Túra a Szinva mentén

A Szinva tanösvényt korábban már említettük, érdemes kicsit több szót is ejteni róla. A Herman Ottó emlékparktól a Szeleta-tetőn át Felsőhámor fölött Lillafüredre vezet, s a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be – foglalja össze a Bükki Nemzeti Park. Az állomásoka Szinva-patak mentén kialakult égeres, valamint a Molnár-sziklán lévő gyertyános tölgyes és mészkő-sziklagyep növény és állatvilágát, valamint a karsztjelenségeket tárják fel. Megismerkedhetünk a Szeleta-zsombollyal és a Szeleta-barlanggal, mely Magyarország egyik legfontosabb őskőkori (a paleolitikumi Szeleta-kultúra) régészeti lelőhelye. 

A Diósgyőri várnak is hatalmas vonzereje van, rekonstrukció miatt azonban zárva tart! Ellenben  nyitva az állatkert, ahol öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatják be látogatóknak, különleges erdei környezetben.

A tanösvény állomásai:

1. állomás: Herman Ottó Emlékpark

2. állomás: Szinva-völgyi égeres.

3. Állomás: Lombhullató és elegyes erdők

4. állomás: Molnár-szikla

5. állomás: Szeleta-zsomboly

6. állomás: Szeleta-barlang

7. állomás: Felső-Hámor

A túra 3,5 kilométer hosszú, nagyjából 3 óra alatt teljesíthető – és persze felejthetetlen élményt nyújt.

Keresés az oldalon