Világ 2020. február 25.

Mentsd meg a Bahamákat az Airbnb-vel!

Balázs Világ 2020. február 25.
Egy, a szigetek vezetésével közös projektbe öt szerencsés nyerhet felvételt. Két hónapon át járják majd a szigetvilágot, a nemzeti parkokat, vizsgálják a helyi mezőgazdaságot és a korallzátonyok állapotát. A cél, hogy a turistaáradatot minél fenntarthatóbb módon tudja kezelni a Bahamák – a természet minél kevésbé sínylődjön az oda érkezők miatt.

A Bahamák sokak álmaiban szerepel esküvői helyszínként, vagy csupán vágyott úti célként. A turisták rohamát nehéz kordában tartani, ám egy friss kezdeményezés most ezt célozza. Az Airbnb és egy Bahama-szigeteki civil szervezet összefogott azért, hogy a páratlan szépségű karibi szigetvilágot megmentsék az emberi pusztítástól, diplomatikusabban szólva: fenntarthatóbbá tegyék.

Öt ember, két hónapra

A Bahamas Sabbatical nevű program öt jelentkezőnek biztosít két hónapra szállást, ellátást a Bahamákon. A feladataik közé tartozik majd, hogy a helyiekkel szorosan együttműködve térképezzék fel, hol szükséges csökkenteni az emberi jelenlétet, vagy legalábbis kitalálni, hogyan szűkítsük a biológiai lábnyomunkat egyes vidékeket. (A Bahamák összesen mintegy 700 szigetből áll).

A bahamai lakosok már jó ideje törik a fejüket, hogyan lehetne fenntarthatóbbá tenni a helyi mezőgazdasági termelést, a halászatot, és hogyan kellene óvni a szigetek körüli korallzátonyokat illetve a szárazföldi nemzeti parkokat. A programba bekerülő szerencsések ezekben a feladatokban is vezető szerephez jutnak.

Kreatív ötletek hurrikán ellen

A Dorian hurrikán hatalmas károkat okozott a helyiek földjein, és természetesen a turizmusban is, itt is elkél majd a külső segítség, az építő ötletek. Áprilisban és májusban három sziget, Andros, Exuma és Eleuthera kerül a figyelem középpontjába, ahol a hurrikán nem végzett komoly pusztítást. Androszon a világ harmadik legnagyobb korallzátonyának fogyatkozását igyekeznek épp megállítani, Exuma a kristálytiszta vízéről ismert, míg Eleuthera rózsaszín homokos tengerpartjairól.

Bahamák (Forrás: Getty Images)

A két hónapos projekt végén a résztvevők összeülnek a helyi vezetőkkel, és megosztják egymással tapasztalataikat, a cél, hogy a Bahamák minél fenntarthatóbb módon fogadhassa a turistaáradatot.

Jelentkezni az Airbnb oldalán lehet.

 

(Via)

Keresés az oldalon