Belföld 2020. október 20.

Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet

Startlap Utazás Belföld 2020. október 20.
Megpályázza Budapest a 2023-as Világ Könyvfővárosa címet - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel kedden.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) kulturális világszervezete, az UNESCO 2001 óta minden évben pályázati úton választ ki egy-egy várost, amely áprilistól márciusig, egy teljes éven át viselheti a címet.

Segítség lehet a kulturális turizmusban

 Az utolsó két európai könyvfőváros Wroclaw (2016) és Athén (2018) voltak, 2020 aktuális könyvfővárosa Kuala Lumpur, 2021-ben pedig Tbiliszi lesz.

A sportesemények mellett itt az idő, hogy kiemelkedő kulturális rendezvényekkel kapcsolatban is megismerje a világ Budapestet – idézi a közlemény Karácsony Gergely főpolgármestert, aki szerint az egyéves programsorozat a könyvszakmának és a kulturális turizmusban érintett szereplőknek is segítség lehet.

A tervek szerint a programok nagy része ingyenes lesz, mert a főváros vezetésének “alapvető célja a kulturális szegénység felszámolása”.

A magyar UNESCO bizottságok egyértelműen támogatják

A pályázatot szakmai grémium készíti elő, az egyeztetések már a tavaszi karantén ideje alatt elkezdődtek, amikor a fővárosi könyvtárak zárva voltak – írják a közleményben.

Mozgó könyvesbolt egy vidám kiskutyával (Fotó: Getty Images).

Kitérnek arra is, hogy a magyar UNESCO szakbizottságok teljes mellszélességgel támogatják a főváros pályázatát, amelyet 2021 nyarán kell benyújtania Budapestnek, döntés várhatóan 2021 szeptemberében lesz.

 

(MTI)

Keresés az oldalon