Izgalmas útvonalakon indít retró vonatokat a MÁV

Fatima
Idén a már jól ismert balatoni vonalak mellett új helyszíneken is utazhatunk múltidéző vonatokkal, ahol korabeli mozdonyok, az eredeti állapot szerint felújított járművek vagy éppen az Utasellátó adott korszakra jellemző finomságai várják.

Aki kipróbálná a 80-as évek meghatározó lehúzható ablakos, faburkolatú, fülkés kocsijait, vagy megnézné, milyen is volt egy InterCity vonat a 90-es évek elején, az most megteheti.

Alföldi retró hétvége

Újdonságként idén a szeptember 18-19-i hétvégén a Szeged – Békéscsaba vonalon is lesz retró hétvége. A vonal valamennyi személyvonatában klasszikus, a mindennapokban ritkán látott mozdonytípusokat láthatnak, a szerelvény pedig korabeli, hozzá illő kocsikból áll majd, de gőzvontatású nosztalgiavonatot is láthatnak a résztvevők.

Szeged – Békéscsaba személyvonatok

A retró hétvégén Szeged és Békéscsaba között szinte minden személyvonat retró szerelvényként közlekedik. Forgalomba áll a korábbi retró hétvégékről már ismert csíkos Szergej (628) mozdony a hozzá tartozó négy vékonycsíkos Rába gyorsvonati kocsival. Szintén ismerős lehet a balatoni hétvégékről a retró classic ingavonat a korabeli festésű 418 103-as Csörgővel és olajzöld szerelvényével és a retró Bz motorvonat a hozzá illő kocsikkal. Újdonság az MDa motorkocsi megjelenése, amely most két vékonycsíkos Rába kocsival látható. Ezeken felül lehet utazni classic Csörgő mozdonyos vonattal az utolsó NDK-s gyártású 1. és 2. osztályú fülkés kocsikkal (A + 2 B), amelyek rövid időn belül búcsúznak a mindennapi forgalomból.

Retró InterCity (IC)-vonat az első IC-vonat 30 évvel ezelõtti elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztató után Miskolcon, a Tiszai pályaudvaron 2021. június 5-én. Harminc évvel ezelőtt, 1991 júniusában indult el Magyarországon az első InterCity-vonat Budapestről Miskolcra, a távolsági szolgáltatás alapját jelentő járatokat ma már évente mintegy 10 millióan választják. MTI/Vajda János

Végül, de nem utolsó sorban forgalomba áll egy Púpos (408) mozdony, melynek szerelvényében az utolsó két megmaradt By kocsi fog közlekedni. A Békéscsabáról 15:47-kor induló Sz 7723-as vonatban étkezőkocsi is található az étlapon olyan klasszikus ételekkel, mint a hortobágyi palacsinta, paprikáscsirke, marhapörkölt, rántott sertésborda vagy bélszínjava, emellett minőségi borokat és klasszikus édességeket is kínálnak.

Budapest – Békéscsaba retró InterCity

A retró hétvége helyszínének megközelítése céljából, valamint a hazai InterCity közlekedés 30 éves évfordulójára emlékezve Budapest és Békéscsaba/Lőkösháza között a hétvégén két pár retró InterCity vonat is forgalomba áll. Ezekben a vonatokban komfortkocsi közlekedik, ahol mélyen hátradönthető, forgatható ülésekkel várják az utasokat. A komfortkocsi 2. osztályú menetjeggyel és helyjeggyel vehető igénybe. A szerelvényben megtalálhatók ezen felül olyan kocsik, amelyekkel annak idején az első InterCity vonatok indultak (Bko), és amelyekben helyjegy nélkül is utazhatnak. A Budapest-Keleti pályaudvarról 6:10-kor induló Békés InterCity vonatban is lesz étkezőkocsi.

Este Szegedről Budapestre a18:45-kor induló Hírös InterCity vonatot ajánlják, amelyben ezen a hétvégén étkezőkocsi és új járművek folyamatos érkezésével a mindennapi forgalomból hamarosan búcsúzó komfortkocsi is lesz.

Gőzvontatású nosztalgia gyorsvonatok

A MÁV Rail Tours szervezésében a menetrend szerinti személyvonatokon kívül a hétvégén gőzmozdonyos nosztalgiavonatokkal is lehet utazni. A muzeális, párnás és fapados kocsikból és bisztrókocsiból álló járatokon átélhető a múlt századi utazási élménye. A vonatot a legendás 424-es gőzmozdony fogja húzni. Ezeken a nosztalgiavonatokon a MÁV-START menetjegyei nem érvényesek, a helybiztosítást is tartalmazó jegyek a MÁV Rail Tours oldalán kaphatók.

A menetrendről és a megállókról a MÁV oldalán lehet tájékozódni.