Belföld 2021. szeptember 24.

Kiderült, mennyiért utazhatunk a MÁV új, prémium kocsijában

Startlap Utazás Belföld 2021. szeptember 24.
A most bemutatott 1. és prémium osztályú kocsik számtalan új kényelmi funkcióval várják az utasokat.

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a Nyugati pályaudvaron bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját. Schanda Tamás, az ITM államtitkára elmondta, hogy az IC+ vasúti járműveket a nemzeti vasúttársaság saját maga fejlesztette és gyártja, ezek nemzetközi szinten is versenyképes színvonalúak. 

Az október 11-étől a DÁLIA és VÉRCSE kör-IC járatokon bemutató jelleggel közlekedő 1. és prémium (1+) osztályú, bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett egy-egy IC+ kocsi sok tekintetben új szolgáltatási szintet képvisel a MÁV-START kínálatában – olvasható a cég közleményében.

Forrás: MÁV

Mennyibe kerül az utazás?

Október 25-től már négy új IC+ 1. és prémium osztályú kocsi közlekedik menetrendszerűen a kör-IC, valamint a Záhony – Nyíregyháza – Budapest és a Sátoraljaújhely – Miskolc – Budapest IC járatokon.

A kocsi 1. osztályú termes helyeire és a csendes fülkébe a „normál” 1. osztályú menet- és helyjegyet kell megváltani. A prémium fülke az 1. osztályú menetjegy és az esetlegesen szükséges IC pótjegy mellett 1000 forintos helyjegyváltással vehető majd igénybe. A prémium szakasz utasainak ajándék kávéval vagy teával kedveskedik az Utasellátó a bisztrószakaszban – olvasható a közleményben.

Forrás: MÁV

Milyen plusz szolgáltatásokat nyújtanak a kocsik?

Az 1. osztályú kocsi termes utasterében 15 ülőhely található, ezek mindegyikéhez nagyméretű, munkára is használható asztal, olvasólámpa, valamint az elektromos eszközök töltésére ülőhelyenként egy 230 V-os konnektor és USB töltő is tartozik. Az utastér szőnyegborítású, hangulatvilágítás ad fényt, az ablakokra sötétítő rolókat szereltek fel.

Újdonságot jelent majd az úgynevezett csendes fülke, amelyből kettő található a kocsiban – írják. Ezekben a hatszemélyes 1. osztályú fülkékben a telefonálás vagy egyéb zavaró tevékenység nem megengedett.

A csendes fülkék mellett két emelt komfortfokozatú, minden eddiginél magasabb színvonalú prémium osztályú fülkét is kialakítottak, ahol fülkénként csak négy ülés található. Ezek bőrborításúak, széles tartományban elektromosan állíthatók. A fülkében utazók a világítást és a hőmérsékletet a kocsi többi részétől függetlenül saját maguknak szabályozhatják, ezt az asztalba integrált érintőképernyők segítségével lehet megtenni. A fülkék formavilága a kocsi többi részétől és a többi kocsiétól merőben eltérő, elegáns kialakítású, ívelt, diszkrét formákkal és mintázott üvegfelületekkel, tükrökkel – olvasható a MÁV közleményében.

Forrás: MÁV

Az új kocsiban kompakt méretű bisztrószakasz is helyet kapott, ahol különféle üdítőket, alkoholos italokat, forró italokat, illetve egyszerűbb frissen készített ételeket, szendvicseket, édességet, ropogtatnivalókat is lehet vásárolni. Mint írják, a különféle étel-intoleranciákkal rendelkezők is találnak számukra megfelelő alternatívákat.

A vasúttársaság a következő három szombaton, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon roadshow keretében mutatja be az utazóközönségnek a teljes IC+ családot.

Keresés az oldalon