Világ 2020. július 27.

Lezárták Marokkó több nagyvárosát

Fatima Világ 2020. július 27.
A marokkói kormány utasítására hétfőre virradóra elzárták a külvilágtól az ország főbb nagyvárosait a Covid-19 járvány utóbbi időben tapasztalt, gyorsuló terjedése miatt.

Rohamosan növekszik a regisztrált koronavírusos esetek száma Marokkóban, összesen 20 278 fertőzöttet tartanak számon, ebből 3 527 jelenleg is aktív, 313 fő vesztette életét a Worldometers hétfő délelőtti adatai szerint. Csak a hétvége alatt több mint ezer új esetet regisztráltak: szombaton 811-et, vasárnap pedig 633-at. 

A helyzetre való tekintettel a marokkói kormány kiadta: vasárnap éjféltől több nagyvárost tilos elhagyni, és beutazni sem lehet azokba. Kivételt képez az ország fővárosa, Rabat, ugyanakkor a meghatározatlan időre szóló tilalom olyan gazdaságilag vagy turisztikailag meghatározó városokra vonatkozik, mint Casablanca, Marrakes, Tanger, Tetuán, Féz, Berresíd – írja az MTI.

Marokkó
Fotó: Getty Images

Közeleg az áldozati ünnep

Folyamatosan és nagy léptékben nő a fertőzések száma, mióta július 19-én a kormány tovább enyhített a járvány miatt korábban bevezetett korlátozásokon. Ekkor kinyithattak ugyan a kávéházak, éttermek, üzletek, de hivatalosan az egészségügyi vészhelyzetet augusztus 10-ig meghosszabbították. Másrészt e hónap végén lesz az Íd al-Adhá, azaz az áldozati ünnep, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Ilyenkor nagy tömegek indulnak útnak, ezért is szükség volt az újabb korlátozásokra.

Súlyos büntetések

A marokkói lakosság nagy része nem tartja be az előírűsokat – például maszk viselése, védőtávolság, fertőtlenítés -, így a hatóságok súlyos büntetéseket helyetnek kilátásba. Az előírásokat megszegők akár háromhavi elzárásra és 1300 dínár (115 euró) pénzbírságra is számíthatnak.

Keresés az oldalon