Belföld 2020. szeptember 10.

Vírus nélkül is kevés magyar utazna: nincs pénz egy külföldi útra

Fatima Belföld 2020. szeptember 10.
Egy felmérés szerint a magyarokat kevésbé zavarják a szeptember elsején bevezetett korlátozások, ugyanis pénzük sem lenne most utazni.

Nem sok magyar tervezett külföldi utazást szeptember 1. után, még kevesebben voltak azok, akiknek már foglalt utat kellett esetleg lemondaniuk, áttenniük. Sokan azonban akkor sem tudnának utazni, ha egyébként nem félnének a vírustól – derül ki a Pulzus Kutató által a Napi.hu számára készített közvélemény-kutatásból. A munkából az is kiderül, hogy a magyaroknak nincs ellenükre a szeptember első napjától érvényben lévő határzár sem – 60%-uk támogatja a kormány lépését.

Lemondtak az utazásról

Az emberek 38 százaléka a vírus miatt nem utazott volna, de a relatív többség 41 százalék egyszerűen azért, mert nem engedhette meg magának. Csak egy kis szeletet, mindössze 8%-ot érintettek a hazautazást is nehezítő intézkedések, azaz a két hetes karantén vagy két negatív teszt bemutatása. Ennek a kis csoportnak volt foglalt útja, illetve 10 százalék tervezett valamilyen külföldi kiruccanást (összesen 18 százalék). 

Óvatosak a fővárosiak

A Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a budapestiek a leginkább elővigyázatosak: 45 százalékuk kimondottan a vírus miatt nem utazik, míg csupán 14 százalék tervezett, foglalt már utat. Az anyagi problémák lényegében ugyanannyi embert érintenek a fővárosban, mint a megyeszékhelyeken vagy a községekben.

Illusztráció: Getty Images

Érdekes összefüggés figyelhető meg a végzettség és óvatosság kapcsolatában is, ugyanis ősszel a diplomások körében volt a legkisebb az utazási kedv, míg az érettségizők 47 százaléka anyagi okokból nem utazik – az alapfokú végzettségűeknél ez csak 38 százalék, de még a diplomásoknak is 40 százaléka hivatkozott erre.

Ami a kor és az óvatosság kapcsolatát illeti, nem meglepő, hogy az idősebb korosztály jobban tart attól, hogy külföldi útja alatt elkapja a vírust, nemek arányában pedig a nők voltak az elővigyázatosabbak.

Keresés az oldalon