Világ 2020. február 27.

Llanddwyn: a szerelem és gyógyítás szigete

Fatima Világ 2020. február 27.
Van egy sziget, nem is olyan messze, ahol január 25-én tartják szerelem napját, ám az ünnep nem Valentin, hanem Szent Dwynwen nevéhez fűződik. Legendák keringnek a hősszerelmes, de megbecstelenített hercegnőről, szerelmi jóslatokról, a varázskútról és a hely gyógyító erejéről.

A hideg januári napon párok tucatjai özönlik el a helyet, ahol a szerelem és a tragédia egyszerre van a levegőben. Llanddwyn egy aprócska árapály-sziget Anglesey partjainál, Walesben. Védőszentje Szent Dwynwen – nevének jelentése: áldott életet élő – , a szerelmesek oltalmazója. Az 5. században élt hercegnő története évszázadokon keresztül szájról szájra terjedt, több változatban fennmaradt és még ma is élénken él az emberek emlékezetében. 

Fotó: Getty Images

Igaz szerelemből katasztrófa

Dwynwen a hagyomány szerint Brychannek, Brycheiniog királyának volt a lánya. 24 nővér közül ő volt a legszebb, így nem meglepő, hogy a délceg Maelon Dafodrill egy csapásra beleszeretett. Érzései nem maradtak viszonzatlanok, történetük azonban tragédiába fulladt. A monda szerint a király már elígérte a hercegnő kezét másnak, vagy éppen nem nézte jó szemmel a két szerelmes kapcsolatát, emiatt a csalódott kérő megerőszakolta a lányt – írja a BBC.

A fabula másik változata úgy tartja, hogy a hercengő várni szeretett volna a szerelmeskedéssel a házasságig, de a türelmetlen Maelon megbecstelenítette őt. A lány bánatában az erdőbe menekült, s míg aludt, látogatást tett nála egy angyal. A lény segíteni akart az összetört szívű hölgyön: bájitallal kínálta, hogy ennek hatására elfelejtse a fiút. Sajnos a szer mellékhatása miatt a gonosz kérő jégtömbbé változott. Ezt követően Isten három kívánságot ajánlott a szerelmes hercegnőnek, aki elsőre azt kérte, olvadjon fel Maelon, majd váljanak valóra az igaz szerelmesek vágyai, és végül: soha ne kelljen férjhez mennie.

Dwynwen hálája jeléül arra tette fel az életét, hogy Istent szolgálja: templomot épített, és a szigeten remeteként élt  tovább. A helyet azóta Llanddwynnek, azaz Dwynwen templomának nevezik.

Fotó: Getty Images

A lány tanulmányozta a gyógynövényeket, a gyógyítás minden csínját-bínját elsajátította. Terjedt a híre, sorra érkeztek az emberek, akik szerelemre, gyógyulásra vágytak. Dwynwen 465. január 25-én elhunyt, a sziget pedig zarándokhellyé vált, napjainkban is sok pár látogat a oda – különösen január 25-én -, annak érdekében, hogy megerősítsék szerelmüket, megújítsák fogadalmukat. Helyi speciális ajándék az egy darab fából kifaragott szerelemkanál, melyet szóbeszéd szerint egy darab fából faragtak az udvarlók, hogy leendő apósuknak bizonyítsák rátermettségüket.

Körülvesznek a mítoszok

Van a szigeten egy kút, aminek mágikus erőt tulajdonítottak a középkorban. Úgy vélték, vize gyógyító hatású, emellett szerelmi jóslásokhoz használták. A halak mozgásából követeztettek egy pár jövőjére: ha az állatok virgoncak voltak, akkor egy odaadó férjre lehetett számítani.  

Bármerre is járunk a 74 hektáros szigeten,  megelevenedik körülöttünk a történelem. Az egyik legjelentősebb látnivaló az északnyugati csúcsánál lévő magányos kereszt, amit már benőttek a mohák. “Szent Dwynwen emlékére, 465. január 25.” – olvasható rajta a felirat. A National Geographic szerint Viktória királynő állítatta a keresztet uralkodása gyémánt évfordulóján. Ezzel szemben helyezkedik el a világítótorony, és a templom romjait sem szabad kihagyni. Azt rebesgetik, Dwynwen egyenként görgette oda a köveket, hogy templomot építhessen Isten tiszteletére.

Keresés az oldalon