Világ 2021. május 03.

Liverpoolban élő koncerttel tesztelték a biztonságot

Startlap Utazás Világ 2021. május 03.
A pandémia kitörése óta először rendeztek mintegy ötezer fős közönség részvételével élő koncertet Liverpoolban, így tesztelték a biztonságot.

A BBC News beszámolója szerint a közönségtől nem kértek sem maszkviselést, sem távolságtartást. A vasárnapi minifesztivál a liverpooli Sefton Parkban ugyanis a brit kormány egyik hivatalos kísérleti rendezvénye volt, amelynek célja annak kutatása, hogy miként lehet újra biztonságosan megtartani a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket.     

A belépőjeggyel rendelkezőknek előző nap a városban található négy tesztközpont egyikében felügyelt vizsgálaton kellett részt vennie, és csak azokat engedték be a koncertre, akiknek tesztje negatív lett.

Résztvevők a tesztkoncerten. Fotó: Paul ELLIS / AFP

A résztvevőket arra kérték, hogy a koncert napján is csináltassanak tesztet, és a koncert után öt nappal majd ismételjék meg. Ezek eredménye ugyanis döntő fontosságú lesz annak megállapításához, hogy a rendezvényen előfordult-e a vírus átadása.

 A koncerten más szempontokra is figyeltek, köztük a közönség mozgására és alkoholfogyasztására.

Felfokozott hangulat volt a tesztkoncerten. Fotó: Résztvevők a tesztkoncerten. Fotó: Paul ELLIS / AFP

A tesztkoncert eredményei segíthetnek abban, hogy kiderüljön, hogyan folytatódhatnak a nyári zenei fesztiválok június 21-e után, amikor a brit kormány újranyitási ütemtervének negyedik szakaszában elméletileg megszűnnek a társadalmi érintkezésre vonatkozó korlátozások.     A kísérleti koncerttel egy megszokott rendezvényt akartak tesztelni, de a BBC News cikke szerint a pandémia miatti korlátozások feloldása hatalmas reveláció volt a fiatalok számára, és a koncert légköre sokkal felfokozottabb volt, mint a korábbi években.

 A hatórás minifesztivál után szintén kísérleti jelleggel két éjszakai szórakozóhelyet is megnyitottak a közönség előtt.

A közelgő fesztiválszezon sorsa azonban nem csak azon múlik, hogy sikerül-e bebizonyítani, hogy az egyes rendezvények biztonságosak lehetnek.

A szervezők arra is kérték a kormányt, hogy nyújtson garanciákat arra az esetre, ha újabb pandémiás hullám következik be, és a fesztiválokat rövid időn belül le kell mondani, miután nagy összegeket költöttek az előkészületekre.

Keresés az oldalon